Filip Gavranović, Luka Žižić i Nikola Ostojić Foto:pRIVATNA ARHIVA, Dragan Mujan/Nova.rs

Luka Žižić, nedavno ubijeni vlasnik kafića "Ritual" u Novom Beogradu, pozajmio je 2.000 evra staklorezcu Filipu Gavranoviću, koji je danas ponovo osuđen na 30 godina za ubistvo komšije, pekara Nikole Ostojića. Ubistvo pekara šokiralo je 2017. javnost, a njegovo telo, prekriveno tepihom, nađeno je u staklorezačkoj radnji njegovog prijatelja, ujedno i osuđenog za jezivi zločin.

Ostojić je pronađen mrtav 3. novembra 2017. godine u zaključanoj staklorezačkoj radnji, koja se nalazi preko puta njegove pekare u Resavskoj ulici u Beogradu.

Pre nego što je zločin otkriven, policija, prijatelji i porodica danima su tragali za Nikolom, čiji je nestanak prijavila njegova supruga Vera Ostojić, nakon što se nije vratio kući, niti javljao na telefon.

Ubijeni i žrtva bili su dugogodišnji prijatelji i imali su lokale jedan preko puta drugog, a kako su svedoci govorili, oni su važili za bliske prijatelje.

Naime, osuđeni Gavranović bio je u dugovima, zbog čega je odlučio da pozajmi 2.000 evra od Ostojića, za koga je znao da ima novac jer je tih dana planirao da proširi svoj biznis. Kobnog dana žrtva i ubica su se našli u kafiću u kome su često boravili, nakon čega su se uputili u staklorezačku radnju kod Gavranovića. U jednom trenutku došlo je do svađe između njih dvojice, a potom i tuče, koja je ubrzo kulminirala u stravični zločin, koji je šokirao srpsku javnost.

Nikola Ostojić
Nikola Ostojić Foto: Privatna arhiva

Kako se u optužnici navodi, Gavranović je tog dana žrtvu namamio u svoj lokal, a potom je tamo ubio čekićem i staklorezačkim alatom. Potom je njegovo telo prekrio tepihom i staklon, kako bi sakrio tragove zločina, a radnju zaključao.

Ipak, ono što se u narednim danima dešavalo, još više je šokiralo srpsku javnost. Porodica Ostojića je ubrzo prijavila njegov nestanak, nakon čega je počela potraga za njim. U potragu su se uključili policija, njegova porodica, ali i prijatelji, među kojima je bio i Gavranović. Za ubijenim pekarom tragalo se tri dana, sve dok konačno nije počeo da se odmotava klupko ovog slučaja.

Naime, supruga osuđenog Gavranovića je prva posumnjala da se nešto čudno dešava, kao i da njen tadašnji muž, za koga se nekoliko meseci ranije udala, ima veze sa Nikolinom nestankom. Ona je najpre u stanici ispričala da se od Ostojićevog nestanka njen suprug čudno i sumnjivo ponaša, ali i dodala da je njegovim rukama primetila čudne rane. Sumnje su se dodatno pojačale nakon što je i sestra ubijenog Ostojića u policiji izjavila da je staklorezačka radnja Gavranovića zaključana nekoliko dana, što je inspektorima bilo čudno.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Tri dana nakon zločina, policija je upala u pomenuti lokal i tamo zatekla leš pekara. Gavranoviću su tada stavljene lisice na ruke, a on je tokom suđenja priznao ubistvo svog prijatelja, ali je tvrdio da se zločin nije dogodio na način na koji je to opisano u optužnici, već da je kobnog dana došlo do svađe između njih dvojica.

Inače, osuđeni Gavranović i ubijeni Ostojić bili su nerazdvojni prijatelji, o čemu su svedočile njihove brojne zajedničke fotografije na društvenim mrežama. Njihovi prijatelji su nakon zločina navodili da su Nikola i Filip svakodnevno pili kafu, izlazili, pa čak i letovali.

Pročitajte

Gavranović: Vređao mi je ženu, pa sam ga izudarao alatom

Gavranović je prilikom iznošenja odbrane tokom suđenja u Višem sudu u Beogradu izjavio da su se Nikola i on tog dana posvađali, te da ga je ubijeni pekar vređao.

„Na dan ubistva Nikola je trebalo da mi pozajmi 2.000 evra da bih vratio dug ženinom najboljem drugu. Popili smo tog dana pola flaše rakije i dao mi je pare, ali me je vređao. Rekao je: „zašto dozvoljavaš toj k*rvi da ti komanduje, dokle ćeš da budeš papučar“. „Počeli smo da se rvemo, pali smo na pod i na nas se obrušila kutija sa alatom. Pobesneo sam, izgubio kontrolu i izudarao ga nekim alatkam“, ispričao je tada Gavranović.

BONUS VIDEO: Pokušaj ubistva i bacanje bombe na kafić u Inđiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram