Jasna Matic Foto:Medija centar Beograd

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je osuđujući deo prvostepene presude kojom je nekadašnja ministarka za telekomunikaciju Jasna Matić bila osuđena na sedam meseci kućnog zatvora bez elektronskog nadzora zbog optužbi da je zloupotrebom službenog položaja u Agenciji za promociju izvoza i stranih ulaganja (SIEPA) oštetila budžet Srbije.

Ovom odlukom drugostepeni sud je naložio da joj se suđenje ponovi kao i njenim saradnicima Vesni Perić i Bojanu Jankoviću, koji su bili ukinutom presudom osuđeni za isto krivično delo, na po godinu dana kućnog zatvora, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda u Beogradu.

Apelacioni sud je potvrdio deo presude kojom je Božidar Laganin oslobođen od optužbe da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Kada je u pitanju oslobađajući deo presude, Apelacioni sud je našao da je prvostepeni sud pravilno zaključio da nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se utvrdilo da je Laganin izvršio krivično delo koje mu je stavljeno na teret.

U osuđujućem delu, smatra Apelacioni sud, prvostepena presuda sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka, imajući u vidu da su u obrazloženju izostali razlozi o odlučnim činjenicama koje se tiču odluke o oduzimanju imovinske koristi i u tom delu je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno, pri čemu je odluka o oduzimanju imovinske koristi nepravilna.

Ukinutom prvostepenom presudom bilo je naloženo oduzimanje imovinske koristi pribavljene izvršenjem krivičnih dela u ukupnom iznosu od 43.743.900 dinara, koju je optuženi trebalo da uplate na račun budžeta Srbije.

U vezi s tim, kako se navodi u presudi, pojedine odlučne činjenice od znacaja za pravilno i zakonito presuđivanje ostale su neutvrđene i nedovoljno razjašnjene, tako da se presuda u ovom delu zasniva na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost presude.

Matić i ostali se terete za krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje je zakonom zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Protiv njih je sprovedena istraga zbog sumnje da su u SIEPA od 2006. do 2013. neosnovanim isplatama po osnovu „ugovora o nepostojećim autorskim delima“ oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druga lica pribavili imovinsku korist od 90 miliona dinara.

Matićeva je bila ministarka za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja, kadar G17 plus, a bila je i državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

BONUS VIDEO: Elizabet Holms osuđena za prevaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare