Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Šesnaesti dan vanrednog stanja u Srbiji ostaće verovatno upamćen po najdramatičnijoj konferenciji lekarskog kriznog štaba, ali i po poražavujućim statistikama o nepoštovanju mera samoizolacije i broju prekršaja zabrane kretanja, koje je danas izneo ministar policije Nebojša Stefanović.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović saopštio je danas na redovnoj konferenciji kriznog štaba da je trenutni bilans od 900 zaraženih i 23 mrtva zbog infekcije koronavirusom, direktna posledica nediscipline građana, koji se i dalje u velikoj meri oglušuju o naredbe Vlade Srbije.

U prilog njegovom stavu ide i poražavujuća statistika koju je jutros izneo ministar policije Nebojša Stefanović, a koji je tvrdio da je od 80.000 osoba kojima je određena mera samoizolacije, njih čak 290 prekršilo tu meru.

„Te ljude predajemo sudovima i treba da dobiju dve i tri godine zatvora, jer rizikuju zdravlje svih nas“, rekao je Stefanović.

Takođe, mediji su preneli da je čak 165 osoba kažnjeno zbog nepoštovanja zabrane kretanja tokom policijskog časa, a bilo je i slučajeva koji su uprkos zabrani okupljanja većeg broja ljudi, nesmetano organizovali proslave i zabave.

Zbog svega toga predsednik republike je više puta ponovio da bi zbog nesavesnih građana mogao da predloži Vladi uvođenje policijskog časa od 24 sata, dok su lekari stava da je to krajnja mera za kojom bi trebalo posegnuti jedino u situaciju da naglo skoči broj zaraženih i preminulih.

S obzirom na današnje okolnosti i konferenciju kriznog štaba koji je nakon saopštavanja statistike i optužbi na račun građana,u kratkom koraku napustio konferenciju, građani Srbije su očigledno sve bliži ovoj drastičnoj meri.

Deo stručne javnosti, ali i brojne organizacije negovodovale su na ovu meru, tvrdeći da bi ona ugrozila sva ljudska prav, propisana kako našim Ustavom, tako i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Nova rs. podseća građane šta im je sve u narednom periodu zabranjeno.

Zabrane za zdrave građane do 65 godina

  • Potpuna zabrana kretanja od 18 do 5 sati ujutru
  • Zabrana boravka u prostoru na kome ima više od 5 osoba
  • Zabrana boravka u parkovima
  • Zabrana rada teretana
  • Zabrana rada kafića i restorana
  • Zabrana rada tržnih centara
  • Minimalna razdaljina između dve osobe na javnom prostoru mora biti dva metra
  • Zabranjene posete bolnicama
  • Zabranjena kupovina veće količine lekova, ghranei drugih namirnica
  • Zabranjeno objavljivanje neproverenih informacija na društvenim mrežama koje mogu izazvati širenje panike i nereda
Zabrana napuštanja samoizolacije ili karantina
  • Građani kojima je mera samoizolacije određena od strane državnih organa, ne smeju se o nju oglušiti i po sopstvenoj proceni i nahođenju napuštati svoje mesto boravka. U suprotnom, protiv njih će biti pokrenut krivični postupak, kojim se predviđaju kazne zatvora od tri do čak 12 godina..
  • Građani koji se nalaze u nekom od državnih karantina takođe se nalazi u putpunoj izolaciji, ali u prisustvu lekara i drugog medicinskog osoblja. Njima je takođe zabranjen svaki vid kontakta sa spoljnim svetom do trenutka napuštanja karantina.
Zabrana napuštanja domova starijima od 65 godina

Svim građanima starijim od 65 u gradskim sredinama, kao i od 70 godina u seoskim, apsolutno je zabranjeno kretanje i napuštanje domova. Ove osobe ne smeju da napuštaju svoje domove, osim jednom nedeljno, kada im je odlukom Vlade, dozvoljeno da izađu u kupovinu namirnica u ranim jutarnjim satima i to u prodavnmicama koje su prethodno određene.