Foto:Nova.rs/TANJUG RADE PRELIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je pre nekoliko dana da policija nije znala da će doći do kršenja epidemioloških mera u petak na petoj utakmici finala plej-ofa ABA lige koja se održala u Hali Pionir u Beogradu. Na tribini se našlo preko 4.000 navijača, a pored toga što je KK Crvene zvezda platila dve kazne nedelju dana ranije, na prvoj i drugoj utakmici finalne serije, zbog kršenja mera, činjenica da je policija znala jeste i to što je na mejl svih redakcija, kao što to zakon nalaže, stiglo obaveštenje da će javno okupljanje biti snimano.

Brnabić je pre dva dana rekla da je KK Crvena zvezda već jednom bila kažnjena zbog kršenja epidemioloških mera i da će proveriti da li su kažnjeni i ovoga puta, jer je jasno da su kršili mere.

„Želim da budu kažnjeni svi koji krše mere. A, a da li je policija mogla da reaguje, policija nije znala da će doći do kršenja mera. Da su znali da će doći do kršenja mera, ne bi se kršile mere“, briljantno je zaključila prva žena srpske Vlade.

S druge strane, imajući u vidu trenutne epidemiološke mere, i to da je zabranjeno okupljanje više od pet osoba, u tom trenutku, postavlja se pitanje kako je država mogla da dozvoli skup od preko 4.000 navijača.

Na stranu to što su i prve dve utakmice igrane pred publikom, što bi bio dovoljan razlog da se posumnja da će ponovo biti okupljanje navijača, još neke činjenice govore da nema ama baš nikakve, pa ni teorijske šanse da policija nije znala za dešavanje u Hali Pionir.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Crvena Zvezda kažnjena je dva puta pre ove utakmice, kada je bilo oko 1.000, odnosno 2.000 navijača, i dva puta je platila po 300.000 dinara.

Pored toga, Zakon o policiji je sasvim jasan, i on između ostalog kaže da policija vrši nadzor i snimanje javnog mesta, a koje policija mora javno da saopšti. Uprava takvo obaveštenje, kao što zakon nalaže, stiglo je iz policije dan pred održavanje utakmice.

Foto:paragraf.rs

„U skladu sa članom 52. Zakona o policiji Republike Srbije, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova snimaće i fotografisati učesnike javnih okupljanja i košarkaške utakmice koja će biti održana 28. maja 2021. godine u Beogradu“,
glasilo je jasno obaveštenje koje je policija, kako zakon nalaže, poslala svim medijima.

Foto:paragraf.rs

„Savamala se neće ponoviti“

Ministar policije Aleksandar Vulin više puta je poručio da policija neće dozvoliti da se ponovi neredi, kao oni u Beton hali, dok je on na čelu ministarstva.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova nikada neće dozvoliti da najgori vladaju ovim gradom. Beograd je siguran grad, Beograd je bezbedan grad i svi koji su u njemu zaslužuju da se tako i osećaju“, rekao je Vulin.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Imajući u vidu napetost koja vlada između navijača KK Crvene Zvezde i KK Budućnosti, koja je podignuta i na državni nivo, moglo bi se pretpostaviti šta bi se dogodilo u slučaju da je srpski klub izgubio finale. Neredi bi verovatno ponovo mogli izbiti, zbog čega niko ne može da ubedi javnost da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije znalo ništa o utakmici,
pogotovu što je ministar Vulin jasno podvukao da se Beton hala više neće dogoditi.

Da li se premijerka „pravi luda“, neobaveštena, ili misli da je javnost u Srbiji toliko naivna, ili smatraju da u policiji ne vladaju profesionalci, pa nemaju pojma da se održava košarkaška utakmica, koju verovatno neki i van dužnosti gledaju, na čitaocima je da sami zaključe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar