Foto: E-Stock/Miloš Rafailović/Arhiva

Poznati advokat Božo Prelević u razgovoru za portal Nova.rs ističe da je jasno da je centralna figura u slučaju privođenja vođe navijača Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i pripadnika njegove kriminalne grupe, upravo Andrej Vučić, brat predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prelević je najpre, u razgovoru za Nova.rs, istakao da postoji veza između grupe Veljka Belivuka i nekadašnjeg „zemunskog klana“.

„Ja sam pre nekoliko meseci rekao da i danas postoji zemunski klan, i da postoje Dušan Spasojević i Mile Luković, samo što se ne zovu tako. Postoje klanovi koji se bavi istim poslovima kojim su se bavili „zemunci“. Rekao sam i da su isti tvorci ovog, ali i onog klana, odnosno iza oba stoje politika i služba bezbednosti. Takođe, ista zaštita je i jednog i drugog“, kaže Prelević na početku razgovora.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prelević se osvrnuo i na kriminalne grupe koje su u poslednjih nekoliko decenija bili aktivne u Srbiji.

„Pre „zemunskog klana“ imali smo Željka Ražnatovića Arkana, koji je bio vođa navijača i paravojne formacije. Onda imamo ubistvo Arkana, a potom i jačanje „surčinskog“ i „zemunskog klana“. Zatim dolazimo do policijske akcije „Sablje“ i sada imamo jačanje ovog klana, koji faktički učestvuje svugde. Vidite te likovi na inauguraciji predsednika, vidite te likove oko predsednikovog sina, vidite ih kako uleću u Beton halu i demoliraju klub, vidite kako nestaju njihovi DNK tragovi“, kaže Prelević i dodaje:

Pročitajte još:

„Po meni, centralna figura celokupne priče je Andrej Vučić, brat predsednika Aleksandra Vučića. Problem nastaje kada se levi poznanik, koji sve rešava silom, posvađa sa desnim poznanikom Andreja, a koji sve rešava novcem. I tu imamo imamo problem koji postaje veliki za vlast i vlast kaže „ok, sad moramo ovo da rešimo““, navodi poznati advokat.

On ističe i da se sve to dešava pod budnim okom međunarodnih faktora, što je dodatni signal da problem mora biti rešen.

„Druga stvar koja pospešuje rešenje tog problema jeste to što svi međunarodni faktori vide o čemu se radi i signaliziraju da se to mora rešiti. Znači, mi ovde imamo sukob između levog i desnog ortaka Andreja Vučića, i onda vi ne možete da budete dobri i sa jednim i sa drugim, ako oni drže uperene zolje jedni u druge. E, onda se odlučite za nešto od ta dva“, kaže Prelević.

O sudskih epilozima

On ističe i da smatra da nakon ovog koraka nema nazad.

„Mislim da iza ovoga nema nazad, jer ukoliko bi ovo bila još jedna predstava, onda bi to i budalama bilo jasno. Da li će svi, koji su uhapšeni u akciji, biti osuđeni – zavisi od dokaza. Ali, mislim da ćemo imati neke epiloge“, kaže Prelević.

Podsetimo, Veljko Belivuk i pripadnici njegove grupe uhapšeni su prošle nedelje u akciji BIA i MUP. Sumnjiče se za teška krivična dela, među kojima su otmice, ubistva, iznude.

Njima je određen pritvor do 30 dana.

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare