Foto:skyecceurope.com; shutterstock By MoonSplinters

Pribavljeni dokazi će se od strane BIH sudova ceniti u konkretnim predmetima, uzimajući u obzir najviše standarde koji proizlaze iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda, navodi on, prenosi Dan,

Predsednik Visokog sudskog i tužilačkog veća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija u intervjuu za Glas Amerike je istakao da je, između ostalog, pitanje da li će informacije prikupljene preko SKY aplikacije biti priznate kao dokaz na sudu te da će Britanska Ambasada sa Ustavnim sudom i VSTV organizovati pravosudni forum na kojem će se razgovarati o zakonitostima dokaza iz Sky aplikacije.

Dana 18.11.2022.godine dostavio je medijima pojašnjenje vezano za aplikacije SKY i Anom u kojem je potvrdio da se radi o informacijama.

„U nameri potpunog pridržavanja profesionalnih standarda, kao predsednik VSTV-a BiH generalno se suzdržavam od komentara o konkretnim postupcima koji se procesuiraju pred pravosudnim organima. Kao odgovor na ogromno interesovanje medija, u jednom od intervjua, osvrnuo sam se i na pitanja vezana za aplikacije Sky i Anom, sa ciljem slanja poruke javnosti da je pravosudna zajednica i krovno telo BiH. pravosuđa svesno značaja ove tematike za celokupno društvo“, navodi Lagumdžija i dodaje:

„S navedenim u vezi, još jednom naglašavam da informacije iz aplikacija Sky i Anom, koje su policijskim agencijama Bosne i Hercegovine prosleđene, u načelu predstavljaju izvanredne inicijalne informacije veoma korisne za rad policijskih agencija i tužilaštava u BiH u otkrivanju radnji i počinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala. Stoga policijske agencije i tužilaštva trebaju maksimalno iskoristiti ove podatke kako bi se otkrile kriminalne radnje i organizacije, kao i lica koji su članovi istih. Pribavljeni dokazi će se od strane BIH sudova ceniti u konkretnim predmetima, uzimajući u obzir najviše standarde koji proizlaze iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te drugih pozitivnih pravnih propisa.

Konačno, kao predsednik krovne pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini želim da izrazim duboku zahvalnost na prilici koja se pružila pravosuđu BiH i agencijama za provođenje zakona da se na temelju navedenih podataka kvalitetno i odlučno bore protiv organizovanog kriminala. Moja je iskrena, lična i profesionalna, želja da iz te borbe izađemo kao pobjednici“, rekao je on, prenosi Avaz.

O pitanju zakonitosti informacija dobijenih u vezi sa SKY aplikacijom u Crnoj Gori još 2021 godine na sličan način izjasnio se i Viši sud u Podgorici kada je sudija za istragu tog suda rešenjem Kri-S.br.33/21 u aprilu mjesecu odbio predlog da se u prvom „SKY“ predmetu u Crnoj Gori odredi pritvor osumnjičenima.

Tada je sudija za istragu na osnovu akta EUROPOLA kojim su dostavljene određene informacije zaključio da „izveštaj na kojem SDT zasniva svoj zaključak o postojanju osnovane sumnje predstavlja obaveštajne podatke koji se ne mogu koristiti u pravosudnim postupcima, niti saopštavati trećim stranama. To dalje znači da ti podaci nisu trebali biti dostavljeni ni SDTu jer je on deo pravosudnog sistema i bavi se pravosudnim postupcima, a još manje su mogli biti dostavljeni sudu da na osnovu njih odlučuje o određivanju pritvora“.

Međutim, prema stavu advokata, pod pritiskom javnosti veće Višeg suda u Podgorici kojim je predsedavao predsednik tog suda Boris Savić, preinačilo je rešenje sudije za istragu i odredilo pritvor osumnjičenima, ali, isto tako, u obrazloženju tog rešenja u vezi prihvatljivosti informacija u vezi sa SKY aplikacijom istaknuto je da „tek predstoji faza osnaživanja informacija i pribavljanja dokaza radi utvrđivanja važnih činjenica i osnaživanja pribavljenih informacija“.

Dakle i ovo veće je prihvatilo da se radi o informacijama a ne dokazima.

Istog stava su i advokati odbrane u predmetima u kojima su jedini dokazi protiv njihovih branjenika upravo informacije u vezi sa SKY aplikacijom.

Advokat Dragoljub Đukanović je ranije u izjavi za medije istakao je da su podaci dostavljeni od EUROPOLA upravo operativne informacije koje trebalo provjeriti i eventualno na osnovu istih probati pribaviti dokaze koji u krivično pravnom smislu mogu biti upotrebljeni kao zakoniti dokazi. U jednoj emisiji istaknuto je da i sam Eurodžast, Agencija Evropske Unije za saradnju u krivičnim stvarima koja posreduje upravo u međunarodnoj saradnji na predmetima vezanim za SKY aplikaciju, u svim svojim izveštajima i saopštenjima za javnost takođe ove podatke naziva INFORMACIJAMA koje mogu biti važne za otkrivanje učinilaca raznih krivičnih dela, a ne dokazima u krivično pravnom smislu.

I pored činjenice da se u Crnoj Gori potvrđuju optužnice u slučajevima u kojima su jedini dokaz upravo informacije u vezi sa SKY aplikacijom, u svim tim rešenjima sudovi se ipak na određeni način ograđuju od stava da se radi o zakonitim dokazima pa potvrđuju optužnice uz dozu opreza navodeći da je opravdano potvrđivanje optužnica ali: „svakako ne prejudicirajući mogućnost i pravo veća koje će postupati u fazi glavnog pretresa, da ovo pitanje preispita ako oceni za potrebno“.

Iz navedenog se zaključuje da je među predstavnicima pravosuđa i advokature nesporno da se upotreba navedenih informacija zaista mora preispitati.

***

BONUS VIDEO: Milica Vojinović Otkud Šariću u zatvoru telefon i aplikacija Skaj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar