Foto:Shutterstock

Ovogodišnji veliki praznik Uskrs širom Srbije će se malo drugačije proslaviti zbog trenutne situacije sa pandemijom koronavirusa koja je zahvatila gotovo čitav svet. I unutar zatvorskih zidina Okružnog zatvora u Beogradu praznik će biti skromnije obeležen , ali je jedno sigurno, svaki pritvorenik, koji proslavlja Usrks, dobiće uskršnje jaje.

U Okružnom zatvoru u Beogradu Vaskrs je već godinama, u skladu sa zakonskim rešenjima, proslavljan u kapeli koja se nalazi u unutar ove ustanove. Ipak, ove godine je, upravo primenjujući najdublje hrišćanske vrednosti čuvanja života drugog, i još pre uvođenja vanrednog stanja usled pandemije, odlučeno da se bogosluženja i molitvena okupljanja odlože sve dok ne prođe opasnost od epidemije koronavirusa.

„Što se tiče osuđenika i pritvorenika, oni mogu pojedinačno da dolaze na molitvu i da zapale sveću u kapeli, dok su dolasci u grupama do daljeg odloženi. Kao i uvek do sada, na Vaskrs će licima lišenim slobode u Okružnom zatvoru u Beogradu biti dostavljeni mali darovi i ofarbana vaskršnja jaja koje Versko dobrotvorno starateljstvo Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke tradicionalno donosi svake godine“, ističe za portal Nova.rs portparolka Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Slavica Radovanović.

Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija nesumnjivo brine o svim licima koje se nalaze u Kazneno-popravnim zavodima u Srbiji govori i činjenica da tokom svih velikih verskih praznika pritvorenicima i osuđenicima se omogućavaju sve verske aktivnosti u okviru ovih ustanova. Pa tako, u svakoj od njih postoji kapela ili posebna prostorija u kojoj vernici mogu da se pomole i zapale sveću.

„Posebno svečano je u vreme velikih verskih praznika kada ima više aktivnosti. Osvećenje i paljenje badnjaka, Božićna služba, farbanje i deljenje jaja pred Uskrs, uobičajene su aktivnosti u ustanovama za izvršenje. Tokom ovih praznika uobičajene su i posete milosrdnih sekcija i donošenje darova“, kažu iz Uprave.

Da se tokom praznika striktno poštuju sva pravila, govori i činjenica da pritvorenici i osuđenici koji trenutno poste imaju poseban režim ishrane.

„Kada je reč o ishrani u skladu sa verskim kalendarom, svima je omogućeno prijavljivanje na poseban režim ishrane, bilo da je reč o jednoj osobi ili o velikom broju lica. U skladu sa pravilima pravoslavne vere omogućen je postan režim ishrane sredom, petkom i tokom svih obaveznih višednevnih postova za sva lica koja se prijave na takav režim”, dodaju iz Uprave.

FotoUuprava za izvršenje krivičnih sankcija/ Kapela u KZP

Jasno je da se iza zatvorskih zidina nalaze lica koja su, spletom nekih okolnosti, skrenula sa pravog puta. Među njima su oni koji su počinili najteža krivična dela, poput ubistava i silovanja, ali i oni koji su iza rešetaka završili zbog lakših dela poput krađa i provala. Ipak, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija navode da je jako bitno da se ova lica ponovo vrate na ispravan put, a jedan od ključnih faktora koji im u tome pomaže jeste vera i vraćenje pravim vrednostima.

„Vera puno pomaže u pronalaženju pravih ljudskih vrednosti u životu čoveka kao pojedinca i kao pripadnika društvene zajednice“, dodaju iz Uprave.

 

Za islamske vernike halal ishrana

Da iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija brinu o svakom licu, govori i činjenica da pritvorenici i osuđenici svih veroispovesti imaju mogućnosti i puno pravo da neguju svoju verske aktivnosti.

„Islamskoj verskoj zajednici, takođe u skladu sa njenim sopstvenim pravilima i mogućnostima, obezbeđeni su verski prostori i neophodni uslovi, a posebne prostorije uređene su u KPZ u Nišu, KPZ u Valjevu, OZ u Novom Pazaru gde se i nalazi najveći broj osuđenih lica pripadnika islamske vere. Licima lišenim slobode ove vere omoguđeno je, da ako žele, ostvare pravo na ličnu svakodnevnu molitvu, kao i na zajedničku molitvu petkom. Pripadnicima islamske zajednice je omogućena halal ishrana sertifikovanih dobavljača i uzimanje obroka prema posebnom verskom vremenu. „, dodaju iz Uprave.