Foto:Screenshot

Viši sud Beogradu pravosnažno je osudio na uslovnu kaznu od osam meseci zatvora s rokom provere od tri godine godine Đurdiju Alempijević, bivšu negovateljicu iz u Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, povodom optužbi da je jednom detetu L.S. udarila šamar dok je ležalo u krevecu.

Ovom odlukom delimično je potvrđena prvostepena presuda Prvog osnovnog suda iz jula, kojom je osuđena za jedno krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, kao i za jedno, isto krivično delo, za koje je oslobođena, rekla je Tanjugu portparol suda Bojana Stanković.

Viši sud je međutim po žalbi tužioca, ukinuo deo presude kojom je Alempijevićeva bila oslobođena za treće krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i naložilo prvostepenom sudu ponavljanje suđenja za tu optužbu.

Suđenje će joj se ponoviti zbog optužbi da je zlostavljala maloletnog M.N. tako što je noseći mobilni telefon u levoj ruci, u desnoj ruci nosila maloletnog N. M, držeći ga za nadlanicu na grub i neprimeren način.

Unela je dete u prostoriju tako ga noseći do kreveta, pa ga je zatim koristeći samo desnu ruku bacila u krevet, ne prestajući da gleda u mobilni telefon sve vreme dok je nosila i spuštala dete.

Zatim je fotografisala drugo dete N.N, koje je bilo u krevecu pored, što je zabranjeno pravilima stacionara.

Alempijevićevoj je takođe potvrđena mera zabrane vršenja poziva medicinske sestre i vaspitača u ustanovama koje maloletnicima pružaju usluge smeštaja, ishrane, nege, zdravstvene zaštite i vaspitanja, u trajanju od četiri godine.

Sporno ponašanje negovateljice prema detetu zabeleženo je telefonskom kamerom, koji je potom objavljen na internetu, ali sud taj snimak koristio kao dokaz u postupku pošto je je utvrdio da je nezakonit.

Naime, na snimku se vide lica dece, a žena koja ga je napravila nije imala dozvolu Centra za snimanje.

Alimpijevićeva je u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj radila od aprila prošle godine po osnovu ugovora o radu, a u avgustu 2019. joj je uručen otkaz.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram