Vest da je više od 20 pripadnika pokreta "Levijatan" upalo u dvorište romske porodice Garip na Dorćolu, i uz salvu uvreda i pretnji otmicom i smrću, ukralo "staforda" iz njihovog dvorišta, uznemirila je čitavu javnost, ali i ponovo pokrenula brojna pitanja o tome ko stoji iza ove organizacije, s obzirom na to da ovo nije prvi put da njeni pripadnici posežu za nasiljem i "isteriju pravdu" mimo svih prava i zakona.

Odgovore na pitanja kako je moguće da pripadnici jednog pokreta imaju pravo da sami odlučuju kome će upasti na posed i oteti psa, kao i zašto sve to država neprekidno toleriše, pokušali smo da dobijemo od naših poznatih pravnika.

Bivši sudija , a danas advokat Ivan Bajazit i sam je ostao šokiran potezom pripadnika „Levijatana“.

„To je anarhija. To nije pravda! To je banda koja radi izvan zakona što u jednoj uređenoj državi ne bi moglo da se desi. Koliko nam je država neuređena svedoči i sadašnja situacija u kojoj se nalazimo za vreme pandemije koronavirusa. Očigledno je da ova država nema snage da uređuje sve kako bi trebalo, pa samim tim je vrlo jasno kako banda može da vlada“, rekao je Bajazit za naš portal.

Istog mišljenja je i njegov kolega Vladimir Gajić, koji kaže da iza „rasističke organizacije Levijatan“ stoji direktno država.

Advokat Vlada Gajić, Foto: Medija centar Beograd

„Moguće je da to rade jer imaju podršku vlasti. Oni neće imati nikakve posledice, ni sankcije. Oni su kao Hitlerove trupe, kao paramilitarne snage obojene rasizmom. Ovi na vlasti se izdaju da su za EU, da nisu rasisti, a naravno da jesu. Zato i postoji pomenuti pokret.“

Porodica Garip kojoj je Levijatan oteo psa rase „staford“, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Advokat Predrag Savić takođe navodi da je reč o organizaciji koja se bavi iznudom, a koja „svoju rabotu počinje tipovanjem vlasnika životinja“.

„U poslednjih nekoliko godina u Srbiji, i njenom okruženju, pojavio se novi tip savremenih hajduka, kabadahija, iznuđivača i razbojnika koji pod plaštom zaštite i brige o životinjama nekažnjeno vređaju, šikaniraju, fizički i na sve druge načine ugrožavaju građane, ljudske slobode i prava.“

Njegovu izjavu vam prenosimo ovde u celosti:

Foto: Nova.rs

Naš prilog sa porodicom Garip pogledajte u priloženom linku: