Pravda, Društvo sudija Srbije
Foto: Shutterstock

Javni tužioci ove godine biraju se na šestogodišnje mandate, a na funkcije trebalo bi da stupe 1. januara naredne godine. Poprilično veliki broj tužilaca Srbije prijavio se na konkurs i aplicirao za razna tužilaštva širom zemlje, a portal Nova.rs otkriva ko će u narednih šest godina rukovoditi kojim tužilaštvom.

Dok su pojedini, poput izbora za Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK), po svemu sudeći, unapred poznati, naš portal došao je do saznanja koji bi tužioci mogli da sednu u fotelje tužilaštva u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Obrenovcu, ali i šta čeka Osnovna javna tužilaštva u Beogradu.

Pročitajte još:

Prema saznanjima portala Nova.rs, Nenad Stefanović, aktuelni zamenik tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i predsednik Udruženja tužioca i sudija (UTS), najverovatnije će preći u Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, umesto dosadašnjeg tužioca Ljubomira Đorđevića.

Đorđević će, pak, najverovatnije napredovati i preći u Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Sa druge strane, očekuje se da Boris Pavlović ostati na mestu tužioca u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao i Nebojša Popović, prvi čovek Drugog OJT u Beogradu, s obzirom da je ponovo konkurisao za pomenutu funkciju.

Uporedo sa bitkom za najvažnija tužilaštva u zemlju, vode se borbe i za mesta na „lokalu“, koja su, takođe, od izuzetnog značaja za građane Srbije.

Tako bi, prema saznanjima Nova.rs, aktuelni tužilac u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, Dejan Rakonić, trebalo da bude postavljen na mesto zamenika tužioca u VJT u Beogradu, dok bi na njegovo mesto trebalo da dodje ovog puta zamenik iz OJT Novi Sad.

Sa druge strane, zamenik tužioca u OJT u Novom Sadu, Rajko Vukosavljević, trebalo bi da bude postavljen za tužioca u Osnovnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.

Čekić, sud, pravda
Foto: Shutterstock

Upravo se Vukosavljević pojavljuje kao državni kandidat, a on je učestvovao i na izborima za Državno veće tužioca (DVT), gde je eventualno predstavljao rezervu izabranim kandidatima. Kao eventualna „pretnja“ Vukosavljeviću pominje se tužiteljka Ivana Stojiljković, koja je i pored svojih godina konkurisala za tužioca u nekoliko Osnovnih javnih tužilaštava i uživa podršku beogradskih tužioca i udruženja.

U OJT u Obrenovcu, po svemu sudeći, novi mandat će dobiti Danijela Sinđelić, koja u pravosudnim krugovima slovi za osobu od poverenja i struke i koja se u proteklom periodu uspešno nosila sa izazovima zagađenja životne sredine.

U Bačkoj Palanci je gotovo izvestan ponovni izbor aktuelnog tužioca, Milana Kneževića, koji pripada udruženju Nenada Stefanovića.

Dok se u Bečeju očekuje izbor novog tužioca, jer je prethodni otišao u penziju, te se kao favoriti pominju Dragan Mastilović iTamara Simin, koja je konkurisala i za OJT Senta.

U OJT Zrenjanin, pored više kandidata, očekuje se da novi mandat dobije Mladen Vujin.

Među mogućim novim tužiocima, za OJT Subotica, ističe se Dragan Mastilović iz Bačke Topole. Reč je o kandidatu bliskom beogradskim tužiocima, a jedini protivkandidat mu je aktuelna osnovna javna tužiteljka Livija Panić Miletić.

I dok su na „lokalu“ pojedina mesta ostala otvorena, ona najbitnija u tužilačkim krugovima, već su izvesna. Za tužioca za organizovani kriminal, telo koje se bori protiv najtežih oblika kriminala i korupcije, pretpostavlja se da će ponovo biti izabran Mladen Nenadić.

Njemu bi ovo bio drugi mandat na funkciji, s obzirom da je 2015. godine izabran na tu poziciju iz redova advokata.

BONUS video: Pucnjava u Novom Sadu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar