ilustracija Foto:shutterstock; Goran Srdanov/Nova.rs

Jedinstven slučaj šverca koji se dogodio na graničnom prelazu između Srbije i Bugarske prepričava se i posle sedam godina.

Džip bugarskih tablica, koji je pristigao na prelaz Vrška Čuka, odmah je postao interesantan srpskim carinicima.

„Nije bilo gužve na granici. Lagano se približavao džip bugarske registarske tablice. Vozio je baš usporeno i to je ono što nam je prvo privuklo pažnju. U tom momentu apsolutno nam ništa drugo nije bilo sumnjivo“, pričali su nezvanično radnici Uprave carina.

Pročitajte još:

Kako se kasnije ispostavilo, Bugarin je preko Srbije putovao do rodnog Vidina, udaljenog oko 40 kilometara od graničnog prelaza, a na zadnjem sedištu „sedela“ je njegova majka…

„Bugarski državljanin je uredno pokazao dokumenta, ali je bio vidno nervozan pokušavajući da nekako ubrza celu proceduru i da što pre pređe granicu. Sav je bio u nekom grču. Kršio je ruke. Najpre smo pomislili da švercuje neku zaista vrednu robu ili narkotike“, kazali su tada carinici.

Jedan od carinika je zatim prišao zadnjim vratima, otvorio ih, a Bugarin je skoro povikao da mu je to majka i da je ne bude.

„Naravno da se nismo obazirali na njega. Kulturno smo baki poželeli dobar dan i zatim je lepo zamolili da izađe iz vozila… A onda joj je klimnula glava i u sekundi smo shvatili da je žena bila mrtva“, šokirali su se carinici.

Elem, kako se kasnije utvrdilo, „švercer“ je iz Beča povezao majku kući, ali je starica u putu preminula, bila je bolešljiva i stara, rođena 1937. godine.

On je znao da preko granice ne sme prevoziti pokojnika, a kako su ti transporti skupi, a i papirologija poduža, odlučio je da pokojnu majku prošvercuje i time uštedi i novac i vreme.

„Definitivno je znao da krši zakon jer se pokojnik mora prevoziti u vozilu specijalne namene. Kada smo videli da je u pitanju preminula žena, postalo nam je jasno i zašto je vozio sporo jer je postojala mogućnost da telo majke bukvalno sklizne niz sedište. I on je to znao, pa ju je za svaki slučaj vezao pojasom. A na glavu joj je stavio šešir“, kazali su nezvanično carinici.

Kasnije se saznalo da se Bugarin zaustavio nedaleko od Zaječara, tamo se osvežio, a majku namestio u sedeći položaj. Umalo mu plan nije uspeo, ali iskusnom oku naših carinika nije promaklo njegovo sumnjivo ponašanje.

Tadašnji direktor Zdravstvenog centra Zaječar Stanislav Tadić otkrio je potom i detalje bizarnog slučaja.

„Telo je pregledao naš lekar mrtvozorac i zaključio da je smrt nastupila prirodnim putem i to u blizini Paraćina. Obdukcija nije naložena. Sin se obratio njihovom konzulatu u našoj opštini, dobio potrebne papire, a onda je uz izdatu umrlicu angažovao nadležnu firmu za prevoz pokojnika“, ispričao je tada Tadić.

BONUS VIDEO: Hapšenje i zaplena tri paketa heroina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare