Luka Beograd, požar, magacin
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović rekao je danas da se požari u starijim zgradama najčešće događaju zbog preopterećenja elektro-instalacija.

Po njegovim rečima, ne vodi se dovoljno računa, a građani bi trebalo da se raspitaju kakav je promer kablova i da li on može da izdrži opterećenje koje stvaraju klima-uređaji, uz sve ostale koje uključuju.

Preporučio je građanima da se raspitaju i s profesionalcima provere koliko opterećenje mogu da podnesu elektro-instalacije u njihovim zgradama.

„Te instalacije su u pojedinim zgradama u većem delu Beograda projektovane pre 30 godina kada se nije znalo za klima-uređaje. To opterećenje je preveliko. Mi svakodnevno imamo požare uzrokovane elektro-instalacijama koje gore zbog preopterećenja“, rekao je Majstorović za Radio-televiziju Srbije.

Kako je objasnio, svaka zgrada bi na skupštini stanara trebalo da se dogovara o tim stvarima, jer „dokazati ko je krivac za opterećenje je jako teško nakon požara kada se sve uništi“.

Bonus video: Klima zapalila stan u Užicu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar