Foto: Shutterstock/serato

Direktor rudnika "Resavica" Marko Vuković, koji je spektakulrano uhapšen 2021. godine zbog navodnih malverzacija oko tendera u tom preduzeću, nedavno se vratio na posao, saznaje portal Nova.rs. Ovo preduzeće je proteklih godina nekoliko puta bilo u fokusu javnosti zbog kriminalnih radnji, a Vuković je čak drugi direktor po redu koji je uhapšen zbog malverzacija.

Saznanje o vraćanju Vukovića na posao za naš portal potvrdio je izvor iz ovog javnog preduzeća.

„Tačno je da se Vuković vratio u firmu. On i ne može da bude otpušten dok ne bude završen sudski postupak“, izjavio je sagovornik portala Nova.rs, koji je želeo da ostane anoniman.

On je dodao i da ne zna tačno na koje radno mesto je Vuković vraćen, ali je izvesno da više nije na mestu direktora.

Pročitajte još:

Podsetimo, pre skoro tačno dve godine, u junu 2021. godine, policija je, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsila Marka Vukovića, Zorana Vučkovića i Vladimira Perovića, zbog navodnih malverzacija u Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ (PEU „Resavica“).

Foto: Zoran Lončarević

Vukovića i ostale osumnjičene uhapsili su inspektori Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP Srbije, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA), a po nalogu tužilaštva za organizovani kriminal. Oni su se tada sumnjičili za zloupotrebu položaja.

Vuković, Vučković i Perović su, kako se sumnja, nameštali ugovore o kupovini vozila i radnih mašina i na taj način oštetili rudnik „Resavica“ za oko 40 miliona dinara. Vuković je u trenutku hapšenja bio odgovorno lice JP PEU „Resavica“, Perović odgovorno lice preduzeća „Rembas trans“ DOO Resavica, dok je Vučković bio odgovorno lice „Imperia kompani A3 plus“ DOO iz Beograda teretili su se za zloupotrebu položaja i pranje novca.

Postupak, prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs i dalje traje.

“Optužnica i dalje nije potvrđena, na apelaciji je”, kaže izvor.

Na dužnosti od 2017. godine

Prema dosadašnjim saznanjima, Marko Vuković je imenovan za v.d. direktora PEU „Resavica“ u maju 2017. godine. Tada ga je imenovala Vlada Republike Srbije.

Na tom mestu nasledio je Stevana Dželatovića, koji je bio direktor do aprila 2017. godine, kada je uhapšen, pod optužbom da je primio mito od 30.000 evra. Hapšenje Vukovića je, kako se čini, samo nastavak „tradicije“ u pomenutom preduzeću.

Foto: Zoran Lončarević

Ostaje da se vidi da li je vraćanja Vukovića na rukovodeće mesto u javnom preduzeću samo nastavak uobičajene prakse poslednjih desetak godina u Srbiji, da se posle gromoglasnog i medijski propraćenog hapšenja, osumnjičeni tiho pušta na slobodu, često bez ikakvih pravnih posledica.

BONUS VIDEO: Ko je kriv za nesreću u rudniku „Soko“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar