Foto: Screenshot N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković oglasila se povodom tužbe koju je podneo Vojni sindikat Srbije, u kojoj tvrde da su diskriminisani. Kako se navodi u saopštenju, Poverenica je u pomenutom slučaju odlučivala isključivo na osnovu utvrđenih činjenica, kao i u svim drugim predmetima po kojima se postupa.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Povodom medijske objave Vojnog sindikata kojom izražava nezadovoljstvo donetim mišljenjem da Ministarstvo odbrane nije povredilo odredbe Zakona o zabrani diskriminacije i najavljene tužbe protiv Poverenika za zaštitu ravnopravnosti ističemo:

Pročitajte još:

Poverenik odlučuje na osnovu utvrđenih činjenica, primenom pravila o teretu dokazivanja, kao što je to bio slučaj i u ovom predmetu. Neosnovani su navodi Vojnog sindikata Srbije da je Poverenik pogrešno primenio pravila o preraspodeli tereta dokazivanja prilikom donošenja mišljenja. Donošenje mišljenja o tome da li je povređen Zakon o zabrani diskriminacije je zakonska dužnost i ovlašćenje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Tužiti Poverenika zbog donetog mišljenja je isto kao i tužiti sudiju zbog donete presude i podleže istim pravilima.

Svaka strana u postupku mora biti svesna da Poverenik ne postupa u skladu sa očekivanjima podnosilaca pritužbe već u skladu sa zakonom propisanom nadležnošću, te se ne može govoriti o pristrasnosti kako navodi Vojni sindikat, zbog mišljenja koje nije zadovoljilo njihova očekivanja. Svaki slučaj je slučaj za sebe pa je tako u drugom postupku pre dve nedelje, doneto mišljenje gde smo upravo Ministarstvu odbrane utvrdili povredu prava. Brojni su slučajevi iz prakse Poverenika gde je diskriminacija utvrđena različitim ministarstvima, ministrima lično i drugim javnim funkcionerima.

Izlišno je i govoriti da su brojna mišljenja upravo doneta u slučaju povrede prava brojnih sindikalnih organizacija i članova sindikata, a više puta je i pred Ustavnim sudom Poverenik pokretao postupak ustavnosti i zakonitosti u cilju zaštite sindikalnih prava.

Poverenik će nastaviti da postupa isključivo u skladu sa zakonom, što znači da će mišljenja bazirati isključivo na utvrđenim činjenicama i dokazima, uz primenu pravila o teretu dokazivanja i poštovanje procedure, nezavisno od toga da li će to izazvati nezadovoljstvo neke strane u postupku“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Vojni sindikat Srbije, podneo je pre nekoliko dana Višem sudu u Beogradu, tužbu u kojoj traži utvrđenje diskriminacije i sudsku zaštitu od diskriminacije koju je, kako tvrde, prema sindikatu učinila Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar