Goran Dzonic braca Milosevic ubistvo porodice Djokic
Foto:MUP Srbije/Privatna arhiva

Nepravnosnažnim rešenjem Višeg suda u Nišu potvrđena je optužnica VJT protiv okrivljenog Gorana Džonića iz sela Moravac, opština Aleksinac zbog krivičnog dela teško ubistvo u sticaju sa nedozvoljenim držanjem, nošenjem i prometom oružja i eksplozivnih materija. Viši sud je saopštio da nema mesta optužnici u odnosu na njegovog sina S.Dž, i da se protiv njega obustavlja krivični postupak bog teškog ubistva u pomaganju u sticaju sa nedozvoljenom proizvodnjom i stavljanjem u promet oružja.

Više javno tužilaštvo optužnicu protiv oca i sina prvi put je podnelo Višem sudu na potvrdu 7. aprila ali je Viši sud vratio radi otklanjanja tehničkih nedostataka. Razlozi za vraćanje optužnice su bili u nejasnoće u utvrđenom činjeničnom stanju na kojima je akt zasnovan.

„U optužnom aktu su neprecizno navedene radnje Gorana Džonića koji je osumnjičen za egzekuciju tročlane porodice Đokić iz Moravca. Navedeno je da ih je on ubio ili u njihovom vozilu ili van njega, što znači da nije eksplicitno utvrđeno na koji način su usmrćeni a što je suštinski bitno za njegovo optuženje. Navedeno je da ih je držao u strahu, te ih prinudio da postupaju po njegovim nalozima u noći ubistva ali nije precizirano na koji način, da li pretnjom, prinudom ili na neki drugi način. Iz tog razloga, optužnica je vraćena na doradu“, naveli su tada naši izvori upoznati sa ovim slučajem.

Optužni akt je posebno klimav u odnosu na Stefana Džonića koji ima nesporan alibi za noć ubistva jer je tada bio na poslu u Kopnenoj zoni bezbednosti jer je profesionalni vojnik. Svi ostali dokazi, uključujući i biološko i grafološko veštačenje, takođe su ga oslobodili krivice. Međutim, tužilaštvo je odlučilo da ga tereti za pomaganje u teškom ubistvu zbog činjenice da je Goran koristio njegovu kuću da sakrije ukradeni novac ali i da ukloni tragove krivičnog dela.

„On se tereti da je svoju kuću stavio na raspolaganje ocu kako bi u garaži i dvorištu sakrio novac otet od žrtava te da se oprao u njegovom kupatilu. Međutim, nije uzeto u obzir da je Stefanova imovina Goranu bila dostupna i bez njegove saglasnosti. Ovo iz razloga što je plac na kojem je Stefanova kuća podignuta, Goranovo vlasništvo. Takođe, sasvim je očekivano da je Džonić imao ključeve sinovljeve kuće, naročito ako se uzme u obzir da je on dugo odsustvovao zbog prirode posla“, objašnjeno je tada zbog čega optužnica nije potvrđena.

Tužilaštvo je dopunjenu optužnicu ponovo podnelo 9. maja ove godine ali je Viši sud opet smatrao da nema dovoljno osnova da je potvrdi što bi označilo i početak suđenja za svirepi zločin i naložilo dopunu istrage. U postupku preispitivanja Viši sud je optužnicu vratio na dopunu istrage Višem javnom tužilaštvu. Više javno tužilaštvo je 14. jula ponovo saslušalo oba optuženika radi razjašnjenja stanja stvari. Goran Džonić je tada promenio iskaz, odnosno demantovao da su u ubistvu porodice Đokić učestvovali braća Aleksandar i Kostadin Milošević, koji su zbog njegovih optužbi u pritvoru proveli skoro šest meseci. S obzirom na to da je tvrdio da su mu dokazi koji ga terete podmetnuti, u sklopu dopune istrage 26. jula saslušani su i policijski službenici koji su učestvovali u pretresu njegove i kuće i imanja njegovog sina. Njihovo saslušanje takođe je demantovalo navode Gorana Džonića. Obavljeno je i sudskomedicinsko veštačenje predmeta pronađenih u kući Stefana Džonića koje je pokazalo da svi oni koji su u vezi sa zločinom upućuju na njegovog oca. Nakon dopunjene istrage VJT je ponovo podnelo optužnicu na potvrdu i to je ovog puta učinjeno.

Vlasnik menjačnice Goran Džonić, njegova supruga Gordana i dvadesetpetogodišnja ćerka Lidija, nestali su 26. septembra prošle godine kada su se iz Moravca, nakon posete Goranovoj majci Stojanki, vraćali u Aleksinac. Njihova spaljena tela pronađena su 2. oktobra u ataru sela Moravac dok je njihov „folksvagen pasat“ , koji je takođe zapaljen zatečen nedaleko od Tešice. Dvadesetak dana nakon zločina uhapšen je žrtvin brat od tetke, Goran Džonić, njegovi sinovi Stefan i Milan i braća Aleksandar i Kostadin Milošević ali je ustanovljeno da je Goran jedini izvršilac.

Goran Džonić iz Aleksinačkog sela Moravac optužen je za teško ubistvo svog brata od strica Gorana Džonića, njegove supruge Gordane i dvadesetpetogodišnje ćerke Lidije. Viši sud u Nišu saopštio je danas da je nepravnosnažnim rešenjem potvrđena optužnica Višeg javnog tužilaštva od 7. oktobra ove godine zbog krivičnog dela teško ubistvo u sticaju sa nedozvoljenom proizvodnjom, držanjem, nošenjem i prometom oružja i eksplozivnih materija. Istom odlukom obustavljena je istraga u odnosu na njegovog sina Stefana Džonića zbog krivičnog dela teško ubistvo u pomaganju u sticaju sa nedozvoljenom proizvodnjom, držanjem, nošenjem i prometom oružja i eksplozivnih materija.

Preti mu doživotna

Ukoliko bude osuđen Džoniću preti zatvorska kazna od deset godina pa do doživotne robije koliko Krivični zakonik predviđa za teško ubistvo za koje ga tereti Više javno tužilaštvo. Međutim, kako saznajemo, mada na to ima pravo, niško Više javno tužilaštvo se u optužnici nije izjasnilo o predlogu kazne već je samo delo okvalifikovalo kao član 114. tačka 11 Krivičnog zakonika. U ovom članu se navodi da najstroža kazna preti onom “ko umišljajem liši života više lica a ne radi se o ubistvu na mah, ubistvu deteta pri porođaju ili lišenju života iz samilosti.

„Više javno tužilaštvo je u optužnici zatražilo da se optuženi oglasi krivim te da se kazni po zakonu, ali nije preciziralo visinu kazne“, navode naši sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

Filip Domazet, branilac Stefana Džonića pozdravio je odluku suda da se protiv njegovog klijenta obustavi istraga.

„Nakon više od godinu dana i agonije mojih klijenata, konačno je istina izašla na videlo i optužnica protiv Stefana Džonića je odbijena. Mislim da je to logičan sled događaja nakon velike borbe“, kazao je advokat Domazet.

Bonus video: Privođenje žene osumnjičenog ubice iz Aleksinca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar