Foto: MUP

Kragujevčanin Zvonko Cvetković (66) osuđen je danas pred Višim sudom u Nišu na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara zbog prevare i iznude izvršenih na štetu Vesne Miljković iz Jagodine i njene prijateljice Nišlijke Nataše Radonjić. Na taj način Viši sud je potvrdio svoju presudu iz jula prošle godine koju je postupajući po žalbi Cvetkovićevog branioca, ukinuo Apelacioni sud i predmet vratio na ponovo odlučivanje.

Cvetković se 2015. godine Vesni predstavio kao Miroslav Milenković, savetnik tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića pa je sa njom stupio u intimnu vezu. Ubedio je da mu pozajmi 50.000 dinara za navodno renoviranje kuće koju je za njih kupio u Beogradu, a zatim i da podigne kredit od 300.000 dinara što mu je takođe predala. Ona ga je upoznala sa svojom prijateljicom Natašom, vlasnicom privatnog preduzeća koju je ubedio da joj preti hapšenje te da je može zaštiti ali da će morati da potplati neke ljude.

Pročitajte još:

Kako je posvedočila, čak je pred njom telefonirao navodno Miljku Radisavljeviću, tužiocu za organizovani kriminal a zatim joj zatražio 30.000 evra da bi sprečio njeno hapšenje.

Oštećena mu je predala 6.500 evra a njen suprug 2090. evra i 400 franaka, ali je Cvetković bio nezadovoljan ovom sumom tvrdeći da je ljudima koji treba da je zaštite, obećao da će odmah dobiti 15.000 evra. Kazao im je da zbog toga ostatak sume mora da pozajmi od Bratislava Gašića jer „neće da laže ljude u Beogradu“. Posle dva dana ona mu je predala još 6.010 evra.

Cvetković je u svojoj završnoj reči negirao da je kriv, mada je priznao da je dva puta osuđivan za prevaru.

„Da je tužilac doneo moj mobilni telefon, poruke bi dokazale da sam dan pre hapšenja Vesni poslao poruku da dolazim kod nje i donosim joj novac. Ona je odgovorila sa : – Jupiii, vidimo se sutra uveče. Priložio sam dokaze da mi je prilikom pritvaranja oduzeto 3.150 evra i 36.905 dinara kojima sam hteo da izmirim dug. Što se tiče optužbi za iznudu, ona je lažna. Žena koja me je optužila je bar pet puta menjala izjave u policiji a to što se tada dešavalo ispitaće Unutrašnja kontrola“, najavio je Cvetković.

On je čak optužio i bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića da je kriv za ono što mu se desilo pa je čak najavio da će za par dana biti uhapšen.

Njegov advokat Svetozar Vujačić predočio je priznanicu izdatu od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, o novcu oduzetom od Cvetkovića prilikom pritvaranja. Takođe, zatražio je veštačenje telefonske komunikacije između Cvetkovića i oštećene Nataše Radonjić, i predložio da se od puteva Srbije pribave snimci sa autoputa Beograd – Niš kako bi se utvrdilo da li su se zaista njih dvoje tuda kretali u vreme primopredaje novca.

Sud je odbio ove predloge sa obrazloženjem da je činjenično stanje nesporno te da se na taj način samo odugovlači postupak.

Prilikom izricanja presude sudija Mirko Drašković je ukazao da je svim izvedenim dokazima utvrđeno da je Cvetković izvršio dela za koja se tereti.

„Meni je žao što sam ograničen zakonskim normama u pogledu visine kazne, jer smo ja i moje veće smatrali da ona treba da bude veća. To što je optuženi isticao da je samo dva puta osuđivan zbog prevara ga ne amnestira od odgovornosti. Dovoljno bi bilo i jednom da bi bilo jasno o kakvom se čoveku radi“, rekao je Drašković.

Cvetković će takođe morati i da nadoknadi štetu obema ženama.

Na ovu presudu i odbrana i tužilašvo imaju pravo žalbe u roku od 15 dana.

Cvetković je na razne načine opstruirao krivični postupak, nije dolazio na glavne pretrese i tražio izuzeće sudije Mirka Draškovića. Čak mu je saopštio da ga je prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog navodno nezakonitih radnji učinjenih na njegovu štetu. Cvetković se i ranije bavio prevarama predstavljajući se kao službenik BIA, sudija i politički funkcioner.

BONUS video: Oprezno: Prevare na bankomatima

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar