Foto: Kossev.info

Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.

Da je započeto sa pretragom na lokalitetu Štavalj, nedavno je potvrdio predsednik Komisije za nestala lica Srbije, Veljko Odalović, rekavši da je akcija započeta po naredbi Tužilaštva za ratne zločine Srbije, a na osnovu informacija prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica.

Pročitajte još:

Odalović je tada ujedno optužio Prištinu da ne postupa prema srpskim zahtevima, kada su u pitanju ispitivanja potencijalnih masovnih grobnica na Kosovu, te da je do sada predato i više od 10 ovakvih zahteva.

Sa druge strane, iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu, potvrdivši da njihovi sudsko medicinski timovi učestvuju u pretrazi na lokaciji Štavalj, saopštili su i da dva dana izvode operaciju na lokaciji u regionu opštine Kamenica.

Kako je na Fejsbuku saopštio ovaj Institut, tokom prošle nedelje izvršena je i jedna ekshumacija posmrtnih ostataka u selu Planjane kod Prizrena.

Ujedno tvrde da su tokom 2022. godine na teritoriji Kosova realozovali šest terenskih operacija, a da je četiri rezultiralo sa sudsko medicinskim nalazima.

Misija EULEX na Kosovu danas je saopštila da pruža podršku u iskopavanjima, te da forenzičari te misije učestvuju na terenu u potrazi za nestalim licima.

Iz ove misije su takođe potvrdili da se pretrage vrše na lokalitetu Štavalj u Srbiji, kao i u regionu Kamenice na Kosovu.

BONUS VIDEO:  Hapšenje aktivistkinje Aide Ćorović zbog murala Ratku Mladiću

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar