Foto: MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

Oduzetom pokretnom i nepokretnom imovinom nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića upravljaće Agencija za administraciju zaplenjene ili konfiskovane imovine do konačne odluke suda, rečeno je Radiju Slobodna Evropa iz Ministarstva pravde Kosova.

Milan Radoičić preuzeo je odgovornost za organizovanje oružanog napada na kosovsku policiju u Banjskoj 24. septembra prošle godine.

U tom napadu je ubijen kosovski policajac, dok su u razmeni vatre koja je usledila ubijena i trojica Srba, podseća RSE.

Agencija za administraciju zaplenjene ili konfiskovane imovine je 4. aprila u akciji na severu Kosova zaplenila dve nekretnine u Severnoj Mitrovici, restoran i stan, kao i vilu u opštini Zubin Potok – sve imovina Milana Radoičića.

„Nekretnine su u fazi procene i još nemamo njihovu pocenjenu vrednost“, navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva pravde.

Čelnica tog ministarstva Aljbuljena Hadžiu rekla je prošle nedelje da će Radoičićeva zaplenjena vila, koja se nalazi u blizini jezera Gazivode i pod nadzorom je Kosovske policije, biti data na korišćenje toj instituciji, čim se dobije pravosnažan sudski nalog konfiskacije.

PROČITAJTE JOŠ

Predstavnik Kosovskog instituta za pravosuđe Lavdim Makšana ukazuje da bez pravosnažne odluke pravosudnih organa zaplenjena nekretnina ne može biti otuđena.

Prema njegovim rečima, sud bi trebalo da donese pravosnažnu odluku kojom bi se utvrdilo da je navedena imovina pribavljena krivičnim delom ili je korišćena za izvršenje krivičnog dela.

„U ovom slučaju, može se dati samo na korišćenje, ali ne prenositi vlasništvo ili ga potpuno otuđiti, jer to uvek mora da bude sudskom odlukom“, rekao je Makšana za Radio Slobodna Evropa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare