Foto: Nova.rs

Ideja da će uvođenje profesionalnih upravnika rešiti sve probleme sa kojima se suočavaju stanari višespratnica, kao i da će se oni starati o zgradama bolje nego stanari koji u njima žive (čak i onda kada su nesložni i nezainteresovani), ubrzo se, kao i većina drugih brilijantnih projekata aktuelne vlasti, pokazala kao utopijska. U javnosti je stvoren utisak da je profesionalno upravljanje stvoreno samo radi zapošljavanja partijskog kadra, a poruka koja je sinoć sačekala stanare jednog beogradskog solitera, jasno pokazuje na kom je nivou profesionalizam njihovog "državnog" upravnika.

Da li je u pitanju osoba koja je život, recimo, provela u sojenici, pa ne zna ništa o životu u višespratnici, i njegovoj zavisnosti od tekovine druge polovine 19. veka zvane – električni lift, tek obaveštenje koje je ostavio stanarima u najmanju ruku je tragikomično.

Naime, na uredno odštampanom papiru, s još urednijim memorandumom profesionalnog upravnika, pečatom i potpisom, navedeno je sledeće:

„Zbog bolesti majstora, lift neće raditi narednih 10-tak dana. Hvala na razumevanju“

Foto: Nova.rs

Izvinite, ali na kom razumevanju? Ko može da razume da u Beogradu postoji samo jedan majstor za lift i da će zbog njegovog opravdanog odsustva, stari, bolesni, povređeni, umorni, ili natovareni stanari morati da tabanaju stepeništem u zgradi koja ima blizu 20 spratova?

Pročitajte još:

U civilizovanom svetu, u zgradama čiji stanari masno plaćaju privatne upravnike, pomisao da lift ne radi duže od nekoliko sati, nezamisiva je, a kamoli opravdanje da je majstor na bolovanju. Sve i da u zgradi postoje još četiri ispravna lifta, građani uredno plaćaju da radi i peti, a činjenica da uopšte postoji, znači da je u takvoj i tolikoj zgradi očigledno neophodan.

Jer liftove niko nije ugrađivao bez potrebe, a da li je ista postojala za profesionalne upravnike i ovakvu profesionalnost na delu, krajnje je diskutabilno.

Ovaj slučaj ipak nije toliko zastrašujuć, kao jedan o kom je portal Nova. rs ranije izveštavao.

Naime, u jednoj od najviših zgrada u Beogradu, u Ulici vojvode Stepoe 139 na Voždovcu,  već više od osam meseci je pokvaren lift i to zbog greške lokalnog preduzeća, a stanari ovog solidera sa 27 spratova imaju ozbiljnih problema u svakodnevnom funkcionisanju. Iako su se oni obraćali nadležnima, njihov problem još uvek nije rešen, a tokom ovih tropskih dana mnogi od njih moraju „još dodatno da se oznoje“.

Bonus Video

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar