Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

U Osnovnom sudu u Ivanjici danas je održano ročište u postupku koji se vodi protiv rukovodilaca „MB Namenske“ – Lučani, zbog eksplozije u toj fabrici prilikom koje su smrtno stradala dva radnika, a za čiju smrt su okrivljeni pokojni direktor Radoš Milovanović, Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva i Tomo Stojić, čelnik sektora „Bezbednost i zaštita na radu“.

V.d. dužioca direktora, Predrag Ilić MB ‘Namenska’, sramno je svedočio na sudu povodom smrti Milomira Milivojevića, ocenjuje za Nova.rs porodica nastradalog momka. On, kaže Mirjana Milivojević, nije upoznat sa izveštajem koji je izdala ova vojna fabrika.

„Njemu je sve nepoznato, a kako je naveo kartonski burići su trebali da se koriste, bez antistatik vreća“, očajna je ona. Prema njenim rečima, direktor je rekao da karton nije porozan, jer je premazan.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Odela su bila ista za sve radnike. I prema njegovom mišljenju, da je jedan od nastradalih radnika ispustio bure, jer nisu ravnomerno izgoreli „, kazala je Mirjana za Nova.rs.

Otac nastradalog radnika Milovan Milivojević kaže da je, blago rečeno, razočaran izjavom.

„Oni ponovo sahranjuju mog sina. Još su i Radošu Milovanoviću ukazali čast i dali mu ulicu. Umoran sam više od suđenja, bolestan, ali ću se svim silama boriti da pravdu isteram na čistac“, ispričao nam je on.

Danas je na ročištu svedočio i lekar sa Vojnomedicinske akademije, Boban Đorđević. On je kazao da je predočio oštećenima da je Milomir zadobio blast povrede.

„To su kao ratne povrede prilikom kojih dolazi do oštećenja unutrašnjih organa. Ali ističem da nije dokazano jer nije veštačeno. Nije mi jasno zašto JT to nije tražio. Po sadašnjim zakonima trebalo je da bude izvršena obdukcija „, kaže on. Prema njegovim rečima dva dana pre smrtnog ishoda došlo je do krvarenja u želucu.

„Gastroenterolozi su pokušali da ga zaustave, ali nisu uspeli. Nakon toga urađen je CTR abdomena i planirano da se radiolozi spreče krvarenje. To nije uspelo, a potom se izvršila i operacija, kako bi se izvršila resekcija želuca, ali je on preminuo dan nakon hiruške intervencije“, objasnio je hirurg.

Podsećanja radi, nesreća u vojnoj fabrici se dogodila 14. jula 2017. godine ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, kada je izbila eksplozija, nakon koje su poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

Bonus video: Lučani: Za direktora „Namenske“ ulica, a šta za porodice poginulih radnika?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare