Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Specijalni sud u Beogradu, posle ponovljenog suđenja, danas je ponovo osudio na istu, jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora vlasnika preduzeća "MB Gas oil" Mileta Brežančića, a nekadašnjeg pomoćnika ministra zaštite životne sredine Nebojšu Janjića na tri i po godine zatvora.

Osuđeni su povodom optužbi za krivična dela davanje i primanje mita i zloupotreba službenog položaja, u vezi sa izdavanjem urbanističkih dozvola za izgradnju pristana, pretakališta, gasovoda i skladišta za Brežančićevo preduzeće „MB Gas“ na zemljištu šećerane „Dimitrije Tucović“, koje je u državnom vlasništvu.

Brežančiću je izrečena i mera oduzimanja protivpravne imovinske koristi stečene krivičnim delom i to: rečno pretakalište i pristan na levoj obali reke Dunav na stacionaži km 1.180 kod Padinske Skele, uzvodno od Beograda, navodi se u saopštenju Višeg suda.

Pristan čine dva dolfina koja su dimenzionisana prema karakteristikama barže – tanker „Evropa“, kojom se oprema TNG, kao i trasa gasovoda i skladište TNG locirano na katastarskoj parceli u Kovilovu u okviru kompleksa postojeće Prve srpske fabrike šećera „Dimitrije Tucović 1898“ u Padinskoj Skeli.

Presudom je Republičkom geodetskom zavodu, Službi za katastar nepokretnosti Beograd naloženo da izbriše upisana prava svojine i korišćenja na zemljištu i objektima taksativno navedenim u rešenju o uknjižbi od 29. juna 2010. godine.

Oštećena Prva srpska fabrika šećera „Dimitrije Tucović 1898“ je upućena na parnicu radi ostvarivanja svog imovinskopravnog zahteva.

U saopštenju suda se dodaje da su Brežančić i Janjić obavezani da naknade troškove krivičnog postupka, o čijoj visini će sud naknadno odlučiti posebnim rešenjem kao i da plate troškove sudskog paušala u iznosu od po 50.000 dinara, u roku od 15 dana, od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Brežančiću je za krivično delo davanje mita izrečena kazna od godinu i po dana, a tri godine zatvora za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, pa je mu je sud izrekao jedisntvenu kaznu od četiri godine.

Janjiću je za primanje mita izrečena kazna od dve godine zatvora, za zloupotrebu službenog položaja isto, pa mu je sud izrekao jedisntvenu kaznu od tri po godine zatvora.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu, kojom su bili osuđeni na iste kazne, ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

I na novu presudu i Tužilaštvo za organizovani krimnal i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Brežančića tužilaštvo tereti da je dao mito od 2.000 evra Janjiću da bi mu izdao upotrebnu dozvolu za ceo objekat i sticanje prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta od 1 hektara 41 ar i 91 metar kvadratni na zemljištu šećerane.

Pomenuta veštačenja su naknadno naložena radi utvrđivanja vrednosti objekta i prava korišćenja na zemljištu.

Reč o vrednosti uloženih sredstava u radove i tržišne vrednosti objekata nakon upisa u zemljišne knjige.

Janjiću se u drugom, takođe ponovljenom postupku sudi zajedno za bivšim ministrom za zaštitu životne sredine Oliverom Dulićem zbog sumnje da su učestvovali u nelegalnom izdavanju dozvola slovenačkoj firmi „Nuba invest“ za postavljanje optičkih kablova u Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar