VULIN-UNHCR-DONACIJA
Foto: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prisustvovao je danas primopredaji 15 daktiloskopskih sistema koji će se koristiti za registraciju migranata i razmenu tih podataka sa međunarodnom zajednicom, a te uređaje Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) donirao je UNHCR.

„Svi migranti koji se nađu na teritoriji Srbije moraju da budu zaštićeni, ali i na odgovarajući način registrovani“, rekao je Vulin na aerodromu „Nikola Tesla“ tokom primopredaje, a preneo MUP.

VULIN-UNHCR-DONACIJA
Foto: MUP Srbije

Prema rečima Vulina, migranti koji dođu na teritoriju Srbije po pravilu nemaju ili imaju samo malo dokumenata i vrlo često se osnovano može sumnjati u njihovu vrednost i kvalitet.

„Upravo zato ovakva donacija je veoma važna, jer mi uz pomoć nje možemo da registrujemo ljude i da te informacije delimo sa međunarodnom zajednicom, našim partnerima, da bismo svi znali ko su ljudi koji se nalaze na našoj teritoriji“, rekao je Vulin.

VULIN-UNHCR-DONACIJA
Foto: MUP Srbije

On je naglasio da uprkos prisustvu velikog broja migranata koji prolaze kroz zemlju, u Srbiji nije bilo nijednog sukoba, niti je „svakodnevni život ugrožen na bilo koji način“.

„To je zato što te ljude, kao i sve druge, tretiramo kao ljude koji imaju pravo na dostojanstvo. Tako se ponašamo, zato se u ovoj zemlji poštuju zakoni, njihova prava i zato i zahvaljujući UNHCR možemo da kažemo da smo uspešni u borbi sa posledicama migrantske krize“, kazao je Vulin.

VULIN-UNHCR-DONACIJA
Foto: MUP Srbije

Šefica Predstavništva UNHCR u Beogradu Frančeska Boneli je rekla da ova organizacija može da pomogne MUP-u u daljem unapređenju nacionalnog sistema azila „u pravcu dodele izbegličke zaštite svima kojima je ona potrebna, putem pravičnih i efikasnih azilnih postupaka i mogućnosti naturalizacije izbeglica koje bi želele da ostanu u Srbiji“.

VULIN-UNHCR-DONACIJA
Foto: MUP Srbije

„Pristup teritoriji prvi je i najvažniji uslov za zaštitu izbeglica bez čega nema ni međunarodne zaštite. UNHCR ima i uvek će imati konstruktivnu ulogu u upravljanju mešovitim migracijama, u skladu sa međunarodnim standardima, koji uključuju pristup teritoriji i azilnoj proceduri“, rekla je Boneli.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare