Ilustracija Foto: Uprava Carina

Pripadnici MUP Srbije već izvesno vreme, po nalogu tužilaštva, vrše predistragu o milionskoj pljački u Upravi Carina, kao i rasvetljavanju svih malverzacija u ovoj državnoj firmi.

Ono što je posebno interesantno je da postoje indicije da je preko važnih sportskih i državnih funkcionera, čak i kriminalna grupa Veljka Belivuka, a posredstvom njega i grupa Dejana Stojanovića Keke, učestvovala u nezapamćenim mahinacijama i otimačini.

Prema nekim nezvaničnim saznanjima, najmanje 60 miliona slilo se u džepove ove mafijaške klike. O ovome je posredno govorio pre nekoliko dana i predsednik Aleksandar Vučić.

„Interesantno je koji su se ljudi time bavili i šta su sve tamo radili, koji nikakve veze sa carinom nisu imali, ali su to preuzeli pod svoju kontrolu i radili šta im je padalo na pamet“, rekao je Vučić.

Inače, u Upravi Carina je posednjih nedelja došlo do velikih kadrovskih promena. Smenjen je direktor Miloš Tomić, a na njegovo mesto je došao Branko Radujko. Otkaz je pre nekoliko dana, kako saznaju „Novosti“, dobio i Nemanja Manjak, nekadašnji šef Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja UC, a kasnije savetnik u tom odeljenju.

„Manjak, koji je jako blizak određenim strukturama naprednjaka u beogradskom odboru ove stranke, pod posebnom je „lupom“ istražnih organa. Postoje indicije da je sa Slavišom Kokezom, predsednikom FSS, ali i Aleksandrom Nešovićem zvanim Baja, inače Kekinom bliskom saradnikom, „ušao“ u posao sa otvaranjem carinskih skladišta. Navodno, Manjak i Kokeza su omogućili Nešoviću da dobije posao na tenderu za carinski terminal u Šimanovcima.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Posao je potom uziman od firmi koje su imale ranije sklopljene ugovore o skladištenju sa Carinom i porebacivan u objekte koji se vode na Nešovića.

Ovo je samo vrh ledenog brega i u toku je češljanje dokumentacije u vezi sa svim malverzacijama na carini. Jer, postoje opravdane sumnje da su zavaljujući zaleđini u Upravi carina, pojedinci unosila svašta, bez ikakve kontrole.

„U Srbiju su ulazili prepuni kontejneri svega i svačega, a da uopšte nisu otvarani. Kamioni su samo prolazili. Ta roba nije arinjena, a pitanje je šta je bilo sve u tim kutijama i kontejnerima“, navodi izvor ovog lista.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare