Zaplena kokaina ilustracija Foto:EPA-EFE/Fernando Villar

Nedavni slučaj zapljene 430 kilograma kokaina, koji je preko Luke Bar dopremljen u Albaniju, a ranije 1,2 tone kokaina u Zeti i 500 kilograma te droge u magacinu kod Podgorice početkom ove godine, ukazuju da je organizovana kriminalna mreža iz Crne Gore sve važniji akter u globalnom krijumčarskom lancu.

Crnogorska policija upozorila je ove godine u Proceni opasnosti od teškog organizovanog kriminala (SOCTA) da je poslednjih godina na različitim destinacijama širom sveta u aktivnostima u kojima su učestvovale osobe iz Crne Gore zaplenjeno preko 30 tona kokaina, prenosi RTCG. 

Pritom, policija je upozorila da su slučajevi razotkrivanja krijumčarskih operacija u kojima učestvuju pomorci iz Crne Gore, doprineli značajnom padu rejtinga ove profesije i degradaciji standarda, što može usloviti brojne barijere kada je reč o angažovanju pomoraca iz Crne Gore.

Prema mišljenju policije, iako Crna Gora nije interesantna kao krajnja destinacija za krijumčarenje kokaina, zabrinjavajući je trend uzrokovan poslednjim registrovanim slučajevima zaplene velikih količina kokaina koje su dopremljene preko Luke Bar.

Pročitajte još:

„Što ukazuje da se i preko teritorije Crne Gore povremeno krijumčare značajne količine kokaina, koje se dalje korišćenjem vozila za drumski prevoz tereta transportuju do krajnjih destinacija“, navodi se u tekstu SOCTA 2021.

Ipak pretpostavljaju da će se Luka Bar u narednom periodu u manjoj meri koristiti za krijumčarenje kokaina.

„Iako se može zaključiti da su kriminalne grupe oslabljene usled značajnih aktivnosti organa za sprovođenje zakona koje su rezultirale rekordnim zaplenama kokaina, kao i usled međusobnih dugogodišnjih sukoba, analizirajući dosadašnje trendove delovanja kriminalnih grupa iz Crne Gore i sa njima povezanih struktura iz zemalja regiona, može se očekivati njihovo dalje jačanje“, navodi se.

To se ističe zbog činjenice da su ove grupe dostigle značajan nivo organizacione i finansijske stabilnosti, kao i uspostavljanja veoma čvrstih konekcija sa kriminalnim strukturama u zemljama Južne Amerike.

Policija upozorava da su kriminalne grupe tokom dugogodišnjeg delovanja razvile vrlo jaku unutrašnju strukturu, u čijem sastavu se nalazi i značajan broj osoba koja su kriminalnu karijeru započeli kao članovi posade prekookeanskih brodova. Navodi se da im je to kasnije i omogućilo da se specijalizuju za izgradnju i kontrolu mreže vrbovanih pomoraca, koji su se kroz navedeni angažman specijalizovali za sprovođenje transporta kokaina od početnih do krajnjih destinacija.

„Sve češći slučajevi razotkrivanja krijumčarskih operacija u kojima učestvuju pomorci iz Crne Gore, doprineli su značajnom padu rejtinga ove profesije i degradaciji standarda, što može usloviti brojne barijere kada je reč o angažovanju pomoraca iz Crne Gore i ujedno može uticati na egzistenciju velikog broja karijernih pomoraca“, naveli su iz policije.

BONUS VIDEO: Garaža na Novom Beogradu u kojoj je počeo rat klanova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar