Foto:MUP Srbije; shutterstock

U nedavnoj velikoj akciji policije u Nišu zaplenjeno je 80 kilograma marihuane i uhapšeno je osam pripadnika kriminalne grupe, čime ponovo je aktuelizovano pitanje ključnih tačaka za trgovinu drogom u Srbiji. Poslednjih godina, kada je reč o trgovini narkoticima, primat preuzima upravo Niš, koji je, prema ranijem izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminalna, upravo ključna tačka za balkansku rutu trgovine drogom, koja dolazi iz Turske.

Policija je pretresom stanova i prostorija koje su osumnjičeni koristili u Nišu zaplenila 50 kilograma marihuane, dok je u kamionu jednog od osumnjičenih zaplenjeno 30 kilograma droge za koju se sumnja da je trebalo da bude transportovana u Tursku.

Pročitajte još:

Kako je reč o trgovini narkoticima, proteklih godina sve češće se pominje upravo Niš. Tokom proteklih godina je osim marhuane, na srpskom tržištu za trgovinu drogom, visoku poziciju zauzeo i heroin, a među ključnim gradovima nalazi se upravo Niš.

„Koridor između Niša i granice između Srbije i Bugarske žarište je trgovine drogom. Kanabis se kreće na istok od Albanije i Kosova, dok heroin i sintetičke droge ulaze iz Bugarske i idu ka zapadu, kao i heroin i kanabis koji dolaze iz Severne Makedonije. Iako je Niš aktivno čvorište krijumčarenja, postoji i relativno veliko lokalno tržište za sve vrste droga“, navodi se izveštaju Globalne inicijative protiv transnacinalnog organizovanog kriminala.

Kanabis se iz južne Srbije transportuje na sever preko Bujanovca do Vranja. Nakon što je droga transportovana do Vranja, jedan deo preuzimaju grupe iz Niša, Beograda ili Novog Sada dok se deo koristi za snabdevanje lokalnih tržišta.

Prema statističkim podacima, kanabis čini više od 90 procenata ukupne količine droge koju je srpska policija zaplenila u poslednjih deset godina, dok se zaplene veće od 10 kilograma droge mogu uočiti u novim značajnim žarištima na jugu Srbije pa se tako više od 60% zaplena dogodilo na jugu Srbije, među kojima je ključan grad Niš.

Pročitajte još:

O tome svedoči i nekoliko velikih zaplena. Tako je srpska policija u decembru 2020. godine u Nišu zaplenila 220 kilograma kanabisa, dok je početkom 2020. godine otkrila 140 kilograma kanabisa u kamionu u mestu Blace, koje se nalazi blizu glavnog puta od Prištine do Niša.

„Put heroina“

Prema procenama Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal, oko 60 do 65 tona heroina godišnje prođe kroz Jugoistočnu Evropu. Tako heroin iz Turske, preko Bugarske stiže i na Zapadni Balkan.

Prema izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, postoje dva glavna toka herioina koji dolaze u južnu Srbiju, a za oba je ključan grad upravo Niš.

Niš je zbog svog geografskog položaja ključno čvorište jer predstavlja spoj „puteva heroina“ koji stižu sa Kosova, iz Severne Makedonije kao i Bugarske, a prema nekim procenama niške policije, cena heroina po kilogramu dostiže 19.000 evra.

Foto:Global Initiative

Kako se ističe u izveštaju Globalne inicijative, kilogram heroina na Zapadnom Balkanu vredi otprilike dvostruko više nego u Turskoj i ponovo udvostručava vrednost kada se kasnije prodaje u EU.

BONUS VIDEO: Akcija MUP – uhapšeni Tutinci sa 100 kilograma marihuane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare