Protest u Kragujevcu Foto: Suzana Ðorđević

Pojedinim građanima koji su u subotu blokirali Glavnu ulicu u Kragujevcu, sinoć i jutros počele su da stižu plave koverte sa prekršajnim nalozima. Saznajemo i da ih policija privodi nadležnom Prekršajnom sudu, a ovu informaciju za Nova.rs potvrdio je advokat Radivoje Kastratović, koji je odmah posle protesta predvideo da je moguć ovakav scenario i ponudio pro bono usluge za sve građane koji budu privedeni.

Advokat Kastratović nam je rekao da još nema jasnu sliku o broju privedenih Kragujevčana koji se terete za prekršaj tokom protesta, kao i da ne zna šta se strankama koje su njega angažovale stavlja na teret. Pojasnio je da u pozivima koje su dobili, nema navoda o kom konkretno prekršaju se radi.

Ovaj advokat je, odmah posle održane blokade, zajedno sa nekoliko kolega formirao pravni tim i sumnjajući da će doći do procesuiranja građana, preko društvenih mreža objavio da će pro bono zastupati sve koji budu dobili poziv.

„Moja sugestija svim strankama koje su me do sada angažovale, bila je da svoju odbranu ne iznose odmah, već da preuzmu dokumentaciju koja se odnosi na prekršaj i zatraže dodatni rok za pripremanje odbrane. Trenutno tako pristupamo u svim predmetima, da vidimo šta im se tačno stavlja na teret i kakve dokaze u sudu imaju koji potkrepljuju te naloge. Ovo je tek počelo i za sada je to trenutna situacija“, kaže ovaj advokat.

Protest u Kragujevcu Foto: Suzana Ðorđević

Protesti u Kragujevcu protekli su mirno i bez ikakvh incidenata. Oko 300 građana u subotu 27. novembra prvo je blokiralo Glavnu ulicu kod Sabornog hrama, a kasnije i magistralni put Kragujevac – Kraljevo.

Jake policijske snage bile su prisutne na obe građanske blokade, a pre samog početka protesta u 14 sati, legitimisali su pojedine građane.

Pročitajte još:

U Prekršajnom sudu u Kragujevcu, za naš portal je potvrđeno da je do sada saslušano ukupno pet osoba zbog učešća u blokadi.

Kako nam je rečeno, tokom noći saslušana je jedna ženska osoba i jedan muškarac, a od jutros još tri osobe. Oni se terete za kršenje Zakona o bezbednosti saobraćaa na putevima, a prema rečima nadležnih iz Prekršajnog suda, sva suđenja su odložena, jer su se privedene osobe izjasnile da žele da angažuju advokata.

Osim advokata Radivoja Kastratovića, besplatne usluge, ponudio je i advokat Zlatko Milić, koji je prošle godine takođe branio uhapšene demonstrante posle julskih protesta u Kragujevcu.

Milić za Nova.rs kaže da će uvek pro bono braniti ljude koji su žrtve političke represije. Ovaj advokat tokom prošle godine, između ostalih, zastuapo je mladića Bogdana Raonića, studenta i stipendistu prestižnog fakulteta iz Francuske, koji je uhapšen greškom.

Priča o hapšenju uspešnog i talentovanog matematičara i fizičara tada je odjeknula u celoj Srbiji, a Bogdan Raonić je godinu dana posle traumatičnog iskustva provedenog u zatvoru, na Ecole Polytechnique u Francuskoj diplomirao kao student geneacije.

BONUS video: Ćutina poruka pred ustanak

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare