Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan
Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan. Foto: detective-info.com.ua, privatna arhiva

Na konferenciji predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore predstavljeni su rezultati akcije hapšenja 14 pripadnika kavačkog klana, ali i prvi put dosad objavljena su sva imena osoba povezanih sa pomenutom kriminalnom grupom, koja se dovodi u vezu sa teškim krivičnim delima, među kojima su i ubistva.

„Kao članovi kriminalne organizacije označeni su Slobodan Kašćelan (1963) iz Kotora, Radoje Zvicer (1972) iz Kotora, Radoje Živković (1986) iz Nikšića, Milan Vujotić (1982) iz Podgorice, Dragan Knežević (1981) iz Kotora, Vladimir Vučković (1976) iz Nikšića, Srđan Jurišević (1973) iz Tivta, Zdravko Perunović (1976) iz Nikšića, Miloš Radonjić (1976) iz Kotora, Krsto Maroš (1983) iz Kotora, Darko Prelević (1991) iz Pljevalja, Aleksandar Dragićević (1986) iz Podgorice, Zoran Kažić (1976) iz Podgorice i Milan Knežević (1978) iz Podgorice“, piše crnogorska Pobjeda.

Pročitajte još:

Pomenuti članovi kriminalne grupe obuhvaćeni su krivičnom prijavom policije zbog sumnje da su deo kriminalne organizacije koja je počinila ubistvo u pokušaju i ubistvo u saizvršilaštvu. Kao vođe označeni su Radoje Zvicer, za kojim policija traga i Slobodan Kašćelan, koji je uhapšen i određeno mu je zadržavanje.

„Policija traga za Zvicerom. Raspisana je nacionalna, a biće raspisana i međunarodna potjernica. Za neke članove ove grupe imamo informacije da mogu biti na području Crne Gore, a za druge da su napustili državu ranije i u kojim su zemljama“, rekao je na konferenciji pomoćnih direktora Uprave policije, koji rukovodi sektorom za borbu protiv kriminala, Dejan Knežević.

Prema saznanjima Pobjede, članovi kriminalne organizacije su Slobodan Kašćelan (58) iz Kotora, Radoje Zvicer (49) iz Kotora, Radoje Živković (35) iz Nikšića, Milan Vujotić (39) iz Podgorice, Dragan Knežević (40) iz Kotora, Vladimir Vučković (45) iz Nikšića, Srđan Jurišević (48) iz Tivta, Zdravko Perunović (45) iz Nikšića, Miloš Radonjić (45) iz Kotora, Krsto Maroš (38) iz Kotora, Darko Prelević (30) iz Pljevalja, Aleksandar Dragićević (35) iz Podgorice, Zoran Kažić (45) iz Podgorice i Milan Knežević (43) iz Podgorice.

„Prilikom pretresa pronađena su blindirana i skupocena vozila, koja su oduzeta, municija, sredstva komunikacije, sredstva za osmatranje, eksplozivna naprava i drugi određeni predmeti koji mogu ukazivati i u daljem postupku koristiti kao dokaz za izvršenje drugih krivičnih dela. Fokus će biti usmjeren i na druge kriminalne grupe, na njihove aktivnosti van Crne Gore – naglasio je Knežević.

Dodao je da je menadžment prepoznao određene slabosti i nedostatke koje će u narednom periodu „gledati da otklone“.

Knežević je rekao da još nisu završene istražne radnje i da se trenutno istražuje jedno ubistvo, ali nije isključio mogućnost da će biti proširena istraga i za druga ubistva.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da prema svim pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa policija preduzima određene mere, ali da je praćenje kriminalaca visokog ranga vrlo otežano.

„Boje se ne samo policije, već za svoju bezbednost jer mogu biti žrtve suprotstavljenih klanova. Ne spavaju svojim kućama, često menjaju mjesto boravka, vrlo uzak krug ljudi zna gde borave i gde se kreću. Često je i napuštanje i vraćanje u državu. Nije uvek lako, pogotovo u malim mjestima, primenjivati 24 časa nadzor na bilo kojeg pripadnika klana visokopozicioniranog. Optimista sam da će i Zvicer, kao i drugi, da se liši slobode i privede pravdi“, kazao je Knežević.

Abazović: Najjači udarac mafiji u Crnoj Gori

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović kazao je, u ime Vlade Crne Gore, da je ovo najjači udarac koji je zadat mafiji u protekloj deceniji u Crnoj Gori i da je to prvi od onih koji će uslediti u narednom periodu.

„Dobili smo brojne pohvale od međunarodnih partnera koji su potvrdili da postoji ogromna volja, želja i znanje da se „najtraženije osobe i najjače organizovane kriminalne grupe mogu dovesti pravdi“. Mi smo na početku reformi u sektoru bezbednosti. Već smo postigli rezultat, koji je, po mom skromnom iskustvu, istorijski i cilj je da u narednom periodu pokažemo da nedodirljivih nema“, poručio je Abazović.

Na pitanje Pobjede ko je raspisao poternice za „najtraženijim osobama“ i da li je i Srbija učestvovala u rasvetljavanju ovog zločina, Abazović je rekao da „se zna o kome se radi, o osobi čiji identitet je juče objavljen, o jednom od vođa kavačkog klana koji je najtraženiji i koji je mozak mnogih aktivnosti te kriminalne grupe koje su sprovodili u Crnoj Gori“.

Na pitanje da li je bio dostupan, Abazović je istakao da su imali međunarodnu saradnju u kontinuitetu.

„Znate da oni rade transnacionalni kriminal i nikad ne bi dobili na značaju da operiraju u državi koja ima samo 600.000 stanovnika. Svakome je jasno, ja ne želim da govorim o detaljima koji su sigurno operativno poznati, ali s obzirom da je ovo sve u početnoj fazi procesa koji vodi Specijalno državno tužilaštvo. I druge države su imale interesovanje i potraživanje, ali se to ne odnosi na državu koju ste pomenuli“, odgovorio je Abazović.

Dritan Abazovic
Dritan Abazović Foto:N1

Kašćelanu je određena mera zabrane napuštanja mjesta boravka i nošenja elektronske nanogice 2020. godine, a protiv njega i grupe postupak je u toku pred Višim sudom u Podgorici optužbi SDT zbog stvaranja kriminalne organizacije.

Abazović je dodao da su „oni (srpska policija) imali svoje aktivnosti nezavisno od ovih“.

„Mislim da je crnogorska policija pokazala da sama može da rešava probleme“, kazao je Abazović.

Poručio je i da ako je neko drugi hteo, zemlje regiona, da uzmu ,,slavu“ crnogorskoj policiji i državu označi kao nekog ko štiti kriminalni milje i pravi probleme drugima, sada su odgovorili i pokazali da Crna Gora može da radi ono što ne mogu i ozbiljnije države godinama. Istakao je da će kriminalcima biti usko u Crnoj Gori i čestitao na rezultatima Upravi policije, direktoru, Specijalnom tužilaštvu, Sektoru za borbu protiv kriminala i svima koji su učestvovali.

Poručio je da je Crna Gora sigurna destinacija i da „više Crna Gora neće biti sigurna samo za organizovani kriminal“.

„Što god mislili o drugim predmetima, u ovom predmetu je urađeno ono što je trebalo da se uradi i apelujem da se u drugim ovako uradi“, kazao je Abazović.

Na pitanje Pobjede zašto presu nisu prisustvovali predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva, ministar Sergej Sekulović je kazao da je tužilaštvo samostalni organ i on može da proceni kad, u kojem obimu i u kojoj meri će obavestiti javnost o svojim aktivnostima i ne mešamo im se u procene.

„Tako pokazujemo da svako poštuje svoje namere“, kazao je Sekulović i poručio da se ozbiljni rezultati u borbi protiv organizovaniog kriminala i korupcije mogu ostvariti samo ako se radi sistemski, timski i složno.

Pročitajte još:

Saopštio je da je ponosan na akciju koja je sprovedena, jer je njom, kako ističe, rukovodio novi menadžment.

„U delu izvršne vlasti, u smislu policijskog posla, on je dovoljno sazreo“, istakao je Sekulović, dodajući da očekuje da će se ovaj rezultat naći u non-pejperu za poglavlje 24 u kojem očekuju napredak.

Akcija koju je Abazović nazvao istorijskom, započeta je krajem februara saradnjom holandske policije, bezbednosnih službi Belgije i Velike Britanije, kada su istraživali narko kartele i došli do dokaza da je jedna od najznačajnijih koja ima prevlast nad kokainskim poslovima, koje imaju upravo vođe kavačkog klana. Prema saznanjima tog lista iz više izvora, značajne informacije crnogorska policija dobila je iz Srbije, nakon hapšenja Veljka Belivuka, bliskog saradnika kavčana i njegove grupe. Tokom marta istražitelji su prikupili dovoljno dokaza i uhapsili članove kavačkog klana koji su pripremali likvidaciju Milića Šakovića u Podgorici, među kojima su i srpski državljani. Danas, samo mesec i po kasnije, Abazović tvrdi da Srbija nije dostavila nikakve informacije i učestvovala u rasvetljavaju krivičnih dela za koja se ova kriminalna grupa tereti.

Sada je, kako su najavili iz MUP-a, u toku prikupljanje dokaza za raskrinkavanje i drugih organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori kojima je primarni posao šverc narkotika.

Rat kavačkog i škaljarskog klana počeo je pre sedam godina u Bloku pet u podne kada se na meti bombaškog napada našao blindirani automobil Milana Vujotića. Istog dana, ali u ponoć, u Beogradu izvršena je prva likvidacija. Na Novom Beogradu ubijen je Goran Radoman sa Cetinja za kojeg se sumnja da je odgovoran za nestanak tovara kokaina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare