Foto: Instagram/zorana_dpm

Suđenje Miodragu Poledici, bivšem državnom sekretaru u Ministarstvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, a sada zameniku ministra energetike i rudarstva, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj u vezi sa javnim nabavkama, počelo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, a on je negirao krivicu.

Optuženi su se najpre kratko izjasnili o krivici, nakon čega su advokati odbrane izneli uvodna izlaganja.

„Razumeo sam optužni predlog, ne osećam se krivim, izneću odbranu“, rekao je Poledica.  I preostali optuženi, njih petoro, negirali su krivicu.

Želimir Čabrilo, advokat zamenika ministra energetike rekao je da je odbrana u podnescima predložila dokaze, među kojima je i tonski snimak sastanka radne grupe, ali i predložila svedoke.

„Mi smo predložili da se kao svedoci saslušaju sekretar te radne grupe Milan Macura, da li je održan sastanak, da li tada određene rok za završetak radova i da li mu prisustvovao Poledica. Takođe, i Ide Jerković, načelnice odeljenja u Ministarstvu građevinarstva i Lazar Radaković, pomoćnik ministra u Ministarstvu građevinarstva“, rekao je advokat.

Sa druge strane, advokat Maja Kovačević Tomić, branilac okrivljenog Miroljuba Jevtića, tražila je da se tokom postupka sasluša ministarka Zorana Mihajlović.

Miodrag Poledica Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

„Okrivljeni nije zloupotrebio položaj da bi pribavio korist, već je radio u interesu „Infrastruktura“. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je formirala tim sa zadatkom da se izvrši provera svih mostova u Srbiji, dužih od sto metara. Kada je operativni tim završio kontrolu Pančevačkog mosta, sačinjen je pojedinačni izveštaj i dat Republičkom građevinskom inspektoru i konstatovano da su hitno potrebni radovi na Pančevačkom mostu. Zbog ovakvog izveštaja inspektora, doneta odluka da se do 15. decembra 2018. završi saniranje Pančevačkog mosta“, rekla je ona i dodala:

„Tražim da se pročita rešenje ministarke o obrazovanju radne grupe o formiranju tima u avgustu 2018. je ta odluka. Zatim da se pročita izveštaj građevinskog inspektora, zatim mejl koji je 9. oktobra 2018. upućen članovima radne grupe, da se pročita mejl Jevtića od 9. oktobra ministarski Mihajlović kojim je obaveštava da se tog dana obustavlja saobraćaj na levoj strani Pančevačkog mosta zbog roka za završetak radova. Predlažemo da se saslušaju Zorana Mihajlović na te okolnosti, kao i građevinski inspektor“, rekla je advokatica.

Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je sredinom novembra optužni predlog protiv Poledice, zbog sumnje da je kao državni sekretar u Ministarstvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju. Optužnim predlogom obuhvaćen su i bivši direktor v. d. direktor „Infrastrukture eleznica Srbije“ Miroljub Jevtić, kao i Branimir Alimpić, Zoran Stanojević, Mirko Međa i Predrag Ćurčić.

Jevtiću, Alimpiću i Čurčiću stavlja se na teret da su izvršili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok se Poledica tereti da im je u tome pomogao.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram