Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

Pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu danas bi trebalo da počne ponovno sudjenje optuženima za paljenje kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića, na kojem je prvooptuženi nekadašnji predsednik opštine Grocka i funkcioner Srpske napredne stranke Dragoljub Simonović.

Apelacioni sud je, razmatrajući žalbe, ukinuo presudu navodeći, izmedju ostalog, da se razlikuju izreka javno objavljene presude i pismenog otpravka te presude i slučaj vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Tako će ponovno sudjenje početi posle više od tri godine od napada na Jovanovića, koji se desio noću 12. decembra 2018, i godinu dana od izricanja ukinute presude.

Sudiće se pred novim sudijom – Lukom Pantelićem, jer je sudija Slavko Žugić, koji je postupao u tom postupku, otišao u penziju.

Odbrana može da zatraži da se svi dokazi ponovo izvode, što bi uticalo na dužinu postupka, koji je, prvobitno, trajao skoro dve godine.

U tom postupku na četiri godine i tri meseca zatvora osudjen je Simonović, a još dvoje optuženih kao saučesnici na istu kaznu, odnosno četiri godine zatvora. Još jedan je, u razdvojenom postupku, kažnjen sa četiri godine zatvora.

U optužnici je navedeno da je koktel „Molotov“ bačen na kuću Jovanovića, izazvavši veliki požar, kako bi zaplašen prestao da objavljuje tekstove u kojima je pisao da se Simonović služi velikim malverzacijama.

Tužilac Predrag Milovanović koji je podigao optužnicu i postupao na sudjenju, je, nakon njegovog završetka, odlukom Državnog veća tužilaca (DVT), na čijem je čelu Zagorka Dolovac, „oslobodjen“ daljeg postupanja u tom predmetu, uprkos njegovoj želji da nastavi do pravosnažnosti presude.

Učinjeno je to uz obrazloženje da je izabran u najviše tužilačko telo, ali je nedavno, novom odlukom DVT, vraćen u ovaj slučaj. To je učinjeno posle negodovanja u javnosti i zalaganja Radne grupe za bezbednost novinara da Milovanović nastavi postupanje u ovom slučaju.

BONUS VIDEO: Ima li pravde u zemlji nepravde – gosti Milan Jovanović i Zlatko Kokanović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar