Foto:Screenshot/Mup.rs

Pripremno ročište u postupku "Jovanjica 2", kojim su obuhvaćeni vlasnik istoimenog imanja Predrag Koluvija i ostali okrivljeni, među kojima je i pet pripadnika BIA i MUP održaće se danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Podsetimo, ovo je drugi postupak za slučaj zaplene skoro četiri tone opojne droge na imanju "Jovanjica" novembra 2019. godine u okolini Stare Pazove.

Na današnjem ročištu okrivljeni bi trebalo da se kratko izjasne o krivici, nakon čega bi trebalo da tužilac i odbrana iznesu svoje dokaze. Inače, u „Jovanjici 2“ sem Koluvije sudi se i pripadnicima bezbednosnih službi zbog čega javnost tvrdi da je to jasan pokazatelj da proizvodnja opojne droge na „Jovanjici“ nije bila moguća bez znanja države i njenih službi.

Pročitajte još:

Inače, optužnicom se u ovom slučaju okivljeni terete za više krivičnih dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, falsifikovanje službene isprave i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Među optuženima je i Miloš Tofilović, koji je nedavno „pao“ u međunarodnoj akciji zajedno sa M. S. (37) iz Niša, a u njihovom posedu pronađeno je tada dva kilograma heroina.

Inače, reč je o vozaču, koji se u trenutku hapšenja Koluvije, nalazio za volanom audija koji je presretnut na auto-putu, nakon čega je otkrivena cela afera „Jovanjica“.

Predrag Koluvija, većinski vlasnik poljoprivrednog dobra „Jovanjica“ optužen je kao organizator i ove grupe, a sem njega sudi se, između ostalih, policajcu Milanu Kendiji – bivšem načelniku Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova, Zoranu Baštovanoviću – bivšem šefu odseka za Beograd Odeljenja za korupciju, kao i radnicima BIA Radovanu Bojoviću, Alekandru Tošiću i Branislavu Radovanoviću.

Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

U optužnici za „Jovanjicu 2“ su citirani razgovori bezbednjaka i optuženog Koluvije, iz kojih se vidi da su mu dostavljali poverljive podatke, obezbedili lažnu policijsku značku i dokumenta, fizički čuvali njegovo imanje i planirali kako da utiču na policiju i medije nakon njegovog hapšenja.

Pročitajte još:

Podsetimo, u Specijalnom sudu u Beogradu vodi se postupak protiv optuženog Predraga Koluvije, vlasnika poljoprivrednog gazdinstva „Jovanjica“, i ostalih okrivljenih da su pripadnici njegove kriminalne grupe. Na pomenutom imanju novembra 2019. zaplenjeno je skoro četiri tone marihuane, a Koluviji su ubrzo stavljene lisice na ruke.

Koluvija je u trenutku hapšenja kod sebe ima lažnu policijsku značku. Inače, imanje „Jovanjica“ u proteklih nekoliko godina obilazili su brojni visoki državni funkcioneri, zbog čega je jasno da proizvodnja konoplje na njoj nije bila moguća bez znanja državnog vrha.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare