Foto: ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia, privatna arhiva facebook, MUP

Dovođeni su u vezu s švercom tekstila i droge, a u javnosti su ih nazivali jatačkom porodicom jer su pružali utočište najtraženijim kriminalcima sa ovih prostora. Portal Nova.rs otkriva ko je zloglasna porodica Keljmendi, čiji je član Elvis nedavno "pao" u velikoj akciji "Rez" u Bosni i Hercegovini.

Specijalne jedinice MUP-a BiH su na području Sarajeva i Neuma nedavno uhapsile sedam osoba, među kojima je i Elvis Keljmendi, sin narko bosa Nasera Keljmendija. Akcija je sprovedena pod nadzorom Tužilaštva BiH, po naredbi državnog suda.

Sprovedena je akcija kodnog naziva „Rez“, usmerena na lociranje i hapšenje određenih osoba koje se dovode u vezu sa više krivičnih dela, među kojima je i trgovina narkoticima.

Kokain, droga
Foto: Shutterstock

Porodica Keljmendi je ovim hapšenjem ponovo dospela u žižu javnosti. Nju čine otac Naser i sinovi Liridon, Besnik i Elvis, a žive u Peći.

Glavni u ovoj porodici, Naser, svojevremeno je označen kao najveći regionalni narko-bos na prostoru Zapadnog Balkana, a takođe je bio pod istragom američke agencije DEA. On je na njihovoj listi zauzeo prvo mesto među osobama iz Evrope koje se smatraju opasnim po bezbednost Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Na istoj toj listi se pored njega nalaze i neka od najvećih imena kriminalnih kartela iz Meksika i Latinske Amerike.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema podacima bezbednosnih agencija, Naserovi izvori prihoda su do osamdesetih godina dolazili pretežno od šverca tekstila i zlata iz Turske. Međutim, usled promenjenih uslova u međunarodnoj ekonomiji koji su bili izazvani sankcijama, Naser je počeo da se prilagođava promenjenim okolnostima.

Tada počinje sa švercom nafte, cigareta, narkotika pa čak i oružja.

Budući na uticaj i moć koje ova porodica ima, oni su kao dežavljani Srbije i Bosne i Hercegovine uspeli da domete svog poslovanja prošire na još jednu susednu državu. Naime, u Crnoj Gori poseduju veliki broj nekretnina, ali i hotel na plaži u Ulcinju, poznatijem pod imenom „Kaza grande“. Uz to, Naser je vlasnik i istoimenog hotela na Ilidži.

U prilog činjenici da je njegovo bogatstvo ogromno ide i podatak da na suđenju pred sarajevskim tužiocima 2007. nije znao da navede sve automobile koje poseduje, a setio se samo „hamera“, „audija 8“ i BMW X5.

Nakon završene krize osamdesetih godina, ova porodica deceniju kasnije doživljava svoj vrhunac. To je bio period kada su se protiv Keljmendija vodile istrage u nekoliko država, ali to nije bilo prvi put da se našao pred sudskim organima, a verovatno ni poslednji. U Peći je 1976. osuđen na godinu i šest meseci zbog pokušaja ubistva.

Naser Keljmendi Foto: ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia

U maju 2013. uhapšen je u Prištini po Interpolovoj poternici za organizovani kriminal koju je za njim raspisala BiH. Pritvor mu je 28. februara 2017. zamenjen kućnim, dok je 17. marta potpuno ukinut.

Ovaj postupak protiv Keljmendija kasnije je preuzeo Euleks, a suđenje mu je počelo 16. januara 2015. godine. Naser se tereti da je kao vođa organizovane grupe bio odgovoran za ubistvo Ramisa Delalića Ćele u Sarajevu 2007. godine. Ovoj optužnici je dodato i njegovo posedovanje 100 kilograma heroina, 150 tableta za izradu sintetičkih droga i oko 2,5 tona prečišćene sirćetne kiseline namenje za proizvodnju narkotika.

Foto: MUP Srbije

On je otišao toliko daleko da je organizovao oružani napad na kancelariju Unmika u Domu kulture u Peći sa namerom da uništi dokazni materijal o svojoj kriminalnoj delatnosti.

Prema nekim navodima i operativnim podacima BIA, spekuliše se da je radio i za metohijski klan koji je predvodio Ramuš Haradinej. Tokom devedesetih godina, i krize na Kosovu i Metohiji bio je jedan od glavnih finansijera OVK, a sa svojom grupom držao je monopol nad prometom droge, oružja, belog roblja i duvana na teritoriji Peći.

Postoji podatak da je ovaj kriminalac, kako bi smirio svoju savest, donirao određenu količinu novca za izgradnju džamije kod Sarajeva, a da su iz tamošnje Islamske zajednice tvrdili da nemaju mogućnost da provere novac dobijen od donatora tako da ne znaju na koji način je on stečen.

Keljmendijevi „puleni“ nastavili istom stazom

Kako je posao već bio razrađen, Keljmendijevi sinovi su samo nastavili da koračaju već utabanim kriminalnim stazama svog oca.

PROČITAJTE JOŠ:

Najstariji među njima, Elvis, osuđen je 2015. godine u Prištini na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva. Njemu je kaznu izreklo mešovito sudsko veće Osnovnog suda u Prištini koje je bilo sastavljeno od troje kosovskih sudija, saopšteno je tada iz Euleksa.

Optužen je za teško ubistvo u pokušaju koje je počinio nad Elvisom Hodžićem u BiH 2010. godine, ali budući da je priznao krivicu, optužnica je preinačena u pokušaj ubistva.

U javnost je ponovo dospeo 2017. godine kada je uhapšen u Beogradu zbog nasilja u porodici i ilegalnog oružja. Njega je prijavila njegova devojka kojoj je pretio da će je ubiti ako ga ostavi. Pored toga što je negirao emotivnu vezu sa devojkom, Elvis je u svoju odbranu rekao da su vežbali za ulogu u jednoj seriji. Tada je kod njega nađen pištolj.

Drugi sin Liridon ostao je upamćen po tome što je podstrekivao službenike policije da njemu i bratu Elvisu izdaju lažna dokumenta, a dva meseca nakon izlaska iz zatvora ponovo je uhapšen zbog narušavanja javnog reda. Nakon toga proteran je iz Crne Gore, dok su državu napustili.

Liridon Kelmendi Foto: MUP

U medijima se ponovo pojavljuje kao jatak Filipa Vilotijevića i Vukašina Smiljanića.

Filip Vilotijević, sin novosadskog kriminalca crnogorskog porekla Kićuna Vilotijevića,  bio je pod istragom srpske policije zbog pucnjave na splavu „Džast Vanila“ u Beogradu koja se dogodila 2013. goidne. Tada je od zalutalog metka nastradala Tamara Radulović (29). On je uhapšen na prelazu Merdare, a verovalo se da se sve vreme krio upravo kod Liridona.

Međutim, slična sudbina nije zaobišla ni najmlađeg Naserovog sina Besnika. Javnost je za njega čula kada mu granična policija avgusta 2014. godine nije dozvolila ulazak u zemlju.

„Ne mogu da shvatim iz kog razloga mi je uskraćena sloboda kretanja u državi u kojoj legalno posedujem hotel i drugu nepokretnu imovinu. Firma koju vodim regularno plaća porez državi. Ako imam ikakav prekršaj neka mi kažu, ne samo u Crnoj Gori nego bilo gde u svetu. Nikome ništa loše nisam uradio“, rekao je tada Besnik iznenađen ovakvom odlukom granične policije.

Jovan Vukotić Foto: MUP Srbije

Vlasnik je vile u čijoj je neposrednoj blizini uhapšen Jovan Vukotić, koji se smatra vođom „škaljarskog klana“.

Sumnjalo se da porodica Keljmendi krije i Čabu Dera, ozloglašenog ubicu, u nekoj od svojih rezidencija ili štek stanova. Reč je o plaćeniku koji je odgovoran za više ubistava u Evropi, među kojima je likvidacija Nebojše Markovića.

U crnogorskoj javnosti se pojavila informacija koju su podelile tamošnje bezbednosne službe koje govore da je Alan Kožar, vođa barske kriminalne grupe i saradnik klana Luke Bojovića, takođe našao svoje uočište u jednoj od štek-kuča Keljmendija.

BONUS VIDEO: Hapšenje Škaljaraca u restoranu Durmitor 2017. godine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar