Naser Keljmendi Foto: ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia

Funkcioner Građanskog pokreta URA Zoran Mikić izjavio je juče da taj pokret ima informaciju da jedan regionalni kriminalni klan želi da ugrozi život lidera tog crnogorskog pokreta Dritana Abazovića i život njegove porodice. Prema nezvaničnim saznanjima crnogorskog lista Dan, reč je o članu kriminalne grupe kosovskog narko-bosa Nasera Keljmendija, balkanskog barona droge, kako su mediji Keljmendija nazivali u regionu.

Vijesti su juče objavile da Uprava crnogorske policije preduzima sve mere da utvrde da li lideru Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću uzrožena bezbednost od jednog od šefova jednog regionalnog kriminalnog klana, nakon što se u medijima pojavila informacija da je Dritan Abazović ugrožen.

Dritan Abazović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Izvori Vijesti iz regiona i Crne Gore kažu da se Abazović našao na meti jednog kriminalnog klana, dok iz crnogorske policije tvrde da ne raspolažu takvim podacima.

List Dan objavio je nezvanična saznanja koja kazuju da je reč o članu kriminalne grupe kosovskog narko bosa Nasera Keljmendija.

Ko je Naser Keljmendi?

Bivši američki predsednik Barak Obama potpisao je početkom juna 2012. godine odluku kojim se Naser Keljmendi stavlja na crnu listu SAD-a zbog veze sa narko biznisom.

Naser Keljmendi Foto: EPA/STRINGER

„Naser Keljmendi se više od 35 godina bavio kriminalnim poslovima kao vođa kriminalne porodice na Balkanu, s mrežom saradnika širom Evrope. Kriminalna organizacija Nasera Keljmendija upravlja mrežom distribucije droge koja se proteže od Afganistana, preko Turske do Evrope, prvenstveno radi  prodaje heroina, ali i zbog trgovine kokainom i ekstazijem. Naser Kelmendi i njegova organizacija takođe su osumnjičeni za pranje novca“, navedele su tada američke vlasti.

Keljmendi je do 2012. godine živeo u Bosni i Hercegovini, a kada su pripadnici SIPA (Državne agencije za istrage i zaštitu) sredinom septembra pokrenuli akciju „Lutka“, Keljmendi nije pronađen u svom hotelu u Ilidži, gde je živeo ranijih godina. Policija je sumnjala da mu je dojavljeno za akciju, a obaveštajna agencija BiH zabeležila da je bio u privatnom kontaktu sa jednim državnim tužiocem.

Balkanski baron droge, kako su mediji u regionu označavali Nasera Keljmendija, uhapšen je u maju 2013. godine u Prištini na osnovu međunarodne poternice BiH. Vlasti u ovog državi optuživale su Keljmendija za organizovani kriminal, pokušaj ubistva, prodaju i distribuciju narkotika u Južnoj Americi, Turskoj, Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama Zapadne Evrope.

Istragu protiv Keljmendija preuzeo je tada EULEX, a suđenje mu je počelo u januaru 2015. godine.

Američke vlasti sredinom marta 2015. godine stavile su na crnu listu četvoro dece Nasera Keljmendija, Elvisa, Besnika, Liridonu i Donata, koji su označeni kao organizatori posova sa drogom, nakon što je Naser završio u pritvoru. Tom odlukom, na crnu listu stavljene su i njegove firme u Nih, Crnoj Gori i na Kosovu.

Naser Keljmendi Foto: EPA/STRINGER

Krajem januara 2018. godine prvostepenom presudom osuđen je na šest godina zatvora zbog prodaje i prometa droge, a u istom postupku oslobođen je zbog nedostatka dokaza za podsticanje na ubistvo Ramiza Delalića 2007. godine i optužbi za organizovani kriminal. U agvustu 2018. godine, Keljmendi je pušten iz pritvora.

Tužilaštvu BiH vodilo je protiv njega nekoliko istraga, među kojima i ona  zbog naručivanja ubistva Ramiza Delalića Ćele, ali su odlukom državnog tužioca BiH, svi predmeti zatvoreni.

Radio Slobodna Evropa se 2012. godine bavila „likom i delom“ Nasera Keljmendija, a novinar crnogorskog nedeljnika „Monitor“, Turić Sofrić, sa kojima su tada razgovarali, objasnio je kako funkcioniše Keljmendijev klan.

„Vrlo je malo poznato da je Keljmendijeva glavna veza za Makedoniju, za drogu i oružje, bio izvesni Mori Maljoku zvani Ljoki, koji je 90-tih godina bio glavna crnogorska veza za šverc cigareta iz Crne Gore na Kosovo i u Makedoniju. Ovaj čovek ima i crnogorsko i hrvatsko državljanstvo. Imao je dva registrovana auta sa podgoričkim tablicama. Na Kosovu je posedovao firmu koja mu je služila kao paravan za šverc duvana. Za vreme bivše Jugoslavije završio je Kontra-obaveštajnu akademiju u Pančevu. U vreme rata na Kosovu je bio pripadnik specijalnih jedinica MUP-a Srbije. U šverc cigareta iz Crne Gore je bio uključen u vreme kada je bio u aktivnoj policijskoj službi. On se trenutno nalazi u zatvoru u Skoplju, ali mu je Keljmendi odmah našao zamenu, tako da sada, u Makedoniji, Keljmendi deluje, ili je delovao, preko klana Sulja. Kada neko od Keljmendijevih ljudi padne, posao ne trpi, makar je do sada tako bilo. Tragovi prilikom hapšenja još nikada nisu doveli do Nasera Keljmendija“, izjavio je 2012. godine Softić.

Policijske procene, na koje se pozivao novinar Softić, pokazuju da je u Keljmendije „poslove“ uključeno između 5.000 i 8.000 ljudi, dok krug njegovih najbližih saradnika čini oko 50 pojedinaca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar