Naser Keljmendi Foto: EPA/STRINGER

Nije još saopšteno za šta se tačno tereti Elvis Keljmendi i ostalih 6 osoba uhapšenih danas u Bosni i Hercegovini u akciji "Rez" i da li to ima veze sa naporima Europola i američke DEA da stane na put moćnim balkanskim kartelima.

Elvis Keljmendi je član jedne od najmoćnijih porodica na Balkanu, a već je osuđivan, doduše zbog benignog dela, omiljenog kod svih balkanskih mafijaša – falsifikovanja isprava.

Mnogo zanimljiviji i poznatiji od Elvisa je njegov otac Naser Keljmendi, koga su svi balkanski mediji često označavali kao najmoćniju figuru u poslovima sa švercom heroina, ali nije isključeno da se preorjentisao na novu, još unosniju trgovinu, distribuciju kokaina.

Pročitajte još:

Ovo je drugi udar na albanske narko-kartele, posle akcije uperene protiv porodice Osmani, koja je sprovedena u nekoliko evropskih zemalja, a kojima se na teret stavlja upravo šverc i preprodaja kokaina.

Naser Keljmendi je u februaru prošle godine uhapšen u Srbiji i to u Loznici. Ono što je u početku plasirano u medijima kao velika policijska akcija, završila se informativnim razgovorom, kratkotrajnom kontrolom dokumenata i puštanjem na slobodu, jer je Keljmendi imao regularna srpska dokumenta i imao objašnjenje za dolazak u Loznicu, gde je navodno trebao da se vidi sa jednom damom.

Ilustracija Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Naser Keljmendi je rođen u Peći, ali je centar svojih operacija preselio u Bosnu i Hercegovinu i živeo je dugo u Sarajevu. Ali, uoči policijske akcije „Lutka“ koja je bila uperena protiv organizovanog kriminala, Keljmendi je pobegao iz Sarajeva u Crnu Goru, gde inače često boravi, a odatle na Kosovo i Metohiju u rodnu Peć. 

Naser Keljmendi je glava jedne od najuticajnijih porodica i odavno je u vidokrugu svih balkanskih policija koje ipak, čini se, ne mogu da mu stanu na put. Koliko je uticajan govori i podatak da su na njega obratile pažnju i moćne američke službe, pa je stavljen na „crnu listu“ i označen kao opasnost po tu zemlju.

Rosu, policija, Kosovo i Metohija
Foto: N1

Keljmendi se uspešno kreće skoro celom teritorijom bivše Jugoslavije i ima nekretnine u BiH, Crnoj Gori, na KiM, a često boravi i u Srbiji.

Keljmendi je prvi put osuđen u Peći, kada je imao 19 godina, na godinu dana zatvora zbog pokušaja ubistva, u srpskom policijskom dosijeu ima zabeleženo i siledžijsko ponašanje i tuču. 

Nešto ozbiljniju robiju je Naser Keljmendi dobio u Prištini, gde je u februaru 2018. godine osuđen zbog narkotika na 6 godina zatvora.

Foto: Shutterstock

Specijalno Tužilaštvo Kosova podiglo je jula 2014. godine optužnicu protiv Keljmendija za više krivičnih djela, uključujući i organizovani kriminal, upravljanje organizovanom kriminalnom grupom, teško ubistvo Ramiza Delalića Čele u Sarajevu 2007. godine. Optužba za ubistvo je otpala, a ostala je droga, da bi kasnije Keljmendi bio pušten iz pritvora. Svi koji su mislili da je moćnom Keljmendiju došao kraj i da ga čeka duga robija, a navodno je tu bilo i nekih iz njegove organizacije, ljuto su se prevarili.

Ipak, ni klan Keljmendi, koji je u zavadi sa dugim porodicama na Kosovu, nije prošao bez gubitaka. Tako je u Peći, 2013. godine, u sačekuši likvidiran Redžep, rođeni brat Nasera Keljmendija, koga su napadači usmrtili dok je ulazio u automobil.

****

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za preprodaju droge

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar