Protest advokata Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Četiri advokata, koja su proteklih meseci bila u žiži pažnje javnosti zbog zalaganja oko protesta organizovanih zbog stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o troškovima obrade kredita, ali i zbog zalaganja za obustavu rada, saslušani su u policiji. Kako saznajemo, advokati Čedomir Kokanović, Slaven Bilček, Miroslav Živković i Emilija Petrović pozvani su na informativne razgovore zbog govora na protestima, ali i poruka na internim vajber grupama, koje su namenjene pravnicima.

Pomenuti advokati proteklih meseci su u centru pažnje zbog svog zalaganja oko protesta i obustave rada. Čedomir Kokanović, jedan od advokata koji je saslušan zbog fotografija islamske države i ankete o stepenu nasilja prema delegatima Advokatske komore Beograda, a koje je postavio u vajber grupi, kaže za list Nova da je reč o građanskoj neposlušnosti, ali i metoforičnim porukama.

Pročitajte još:

“Tačno je da pojedine poruke možda nisu pristojne, niti su zasigurno za porodični termin na televiziji, ali moram da istaknem da je reč o internim grupama i da je reč o metaforičnim porukama. Suština je građanska neposlušnost. Cilj građanske neposlušnosti jeste da natera vlast da zarad neke glupe stvari, poput metaforičnih poruka, preduzima ovakve radnje”, kaže Kokanović.

Kokanović dodaje da je problem što pravnici trpe izvesno nasilje od strane same Advokatske komore, koja bi trebalo da zastupa njihove interese, a što, kako tvrdi, ne čini.

“Problem je u samom izbornom sistemu koji je sačinjen tako da mi ne možemo da smenimo postojaću garnituru godinama. “Nasilje” koje komornici vrše nad nama se sastoji u tome što su oni postavljeni tu da zastupaju interese suprotne našim. Iako bi zapravo trebalo da bude obrnuto, jer je njihov zadatak da se zalažu za naša prava”, tvrdi Kokanović.

Čedomir Kokanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sa druge strane, jedan od advokata koji je takođe ispitan u policiji je Miroslav Živković. On je u ponedeljak na konferenciji za novinare Advokatskog protestnog odbora rekao da se nad organizatorima sprovode represivne mere prema organizatorima protesta, a što se ogleda u pomenutim saslušanjima.

Živković je ispitan zbog govora na protestu advokata zbog promene stava VKS o troškovima obrade kredita, u odnosu na onaj koji je donet 2018. godine, a koji je išao u korist građana. On je u govoru naveo primer iz pravne istorije o jednom korumpiranom sudiju iz Herodotovih zapisa, a što se izučava i na Pravnom fakultetu.

Reč je o Herodotovim beleškama o korumiranom sudiji Šisamnestu koji je u vreme persijskog kralja Kambiza II doneo nepravičnu presudu i primio mito, zbog čega ga je vladar odrao živog, a potom njegovom kožom obložio sudijsku stolicu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na saslušanju u policiji, Živković je istakao da je metaforično pomenutim primerom pokušao da ukaže na problem korumpiranosti u Srbiji.

Sem Živkovića i Kokanovića, još dva pravnika su saslušana. Reč je o Emiliji Petrović koja je saslušana zbog prepiske na internoj, advokatskoj vajber grupi, u kojoj je pomenuto da će sudija Vrhovnog kasacionog suda Dragiša Slijepčević na Srebrnom jezeru držati predavanje vezano za troškove obrade kredita.

Pročitajte još:

Ona je tom prilikom prosledila poruku koju je dobila od koleginice, u kojoj se navodi da pravnici odu tamo (na seminar) da im se “na*** majke”.

Takođe, i advokat Slaven Bilčik pozvan je u policiju zbog govora koji je držao na jednom od protesta advokata.

„Pitamo se kako do sudija dolaze te naše prepiske iz zatvorenih viber grupa. Povređuje se tajnost pisma i prepiske“, rekao je Živković na konferenciji u ponedeljak.

Podsetimo, reč o advokatima koji su se proteklih meseci intenzivno zalagali za proteste pravnika. Zasad nije poznato da li su advokate prijavile ugrožene sudije, kolege, ili neko drugi.

Predsednica AKS na udaru

Podsetimo, među raznim fotomontažama na advokatskim vajber grupama osvanula je i fotografija na kojoj je predsednici Advokatske komore Srbije Jasmini Milutinović uperen pištolj u glavu, i to uoči Skupštine AKS, a o čemu je naš portal ranije pisao.

“Naravno da se osećam vrlo uznemireno kada je neko spreman da mi puca u glavu, metaforički. Ja sam 34 godine u advokaturi i nemali broj godina sam u organima komore, ali sa ovakvim pritiscima i pretnjama se nikada nisam susretala. Kolege su, pred sutrašnju konferenciju, opravdano uznemirene pretnjama koje već danima kruže po mrežama”, rekla je ona ranije za naš list.

BONUS video: Pobuna advokata bez zajedničkog jezika – gosti Čedomir Kokanović i Dragomir Ljubičanović

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare