Foto:Miljana Isailović/Nova.rs; Dragan Mujan/Nova.rs; MRE/Zoran Petrović

„Još dan, pa 15 meseci.. Nema meni pomoći, supruga i ja smo se porazboljevali, nije nam do života. Svaki dan idemo na groblje kod njega, non-stop smo kod našeg Neše“, ovako za Novu počinje Dragan Trivunac, otac Nenada Trivunca (37), jednog od osmorice poginulih rudara u nesreći u rudniku “Soko“ 1. aprila prošle godine.

Portal Nova.rs objavio je nedavno nove informacije o tragediji u rudniku „Soko“ u kojima se navodi da su rukovodioci 15 dana pre nesreće znali da u curi metan. Došli smo i do audio snimka dispečera i rudara u rudniku u kome se čuju potresni vapaji zaposlenih da im treba pomoć i da neko siđe u jamu da im pomogne.

Stradali Nenad Trivunac radio je u rudniku desetak godina, a u rudniku je radio i njegov rođeni brat, koji srećom nije bio u istoj smeni.

„Nekoliko dana pre nesreće je Nenad sedeo sa mlađim bratom Predragom kod mene u sobi i rekao mu je: „Nešto se dešava. Za tri, četiri dana će neko da pogine, cela smena će nastradati ako ovako nastave“. I eto, desilo se da upravo moj sin pogine“, plačući jedva izgovara Dragan.

Nenad Trivunac Foto: Privatna arhiva

Potreseni otac ističe da su nadređeni njegovog sina u rudniku znali da se nešto događa, ali su ipak svakodnevno izlagali ljude riziku.

„Vidim da se odugovlači u tužilaštvu i da više nema gde. Oni idu na to – ‚pojeo vuk magare‘. Gledaju kako da se izvuku, da niko ne odgovara. Pobili su ljude pa dobili još bolja radna mesta. Svi ti šefovi treba da vide u kojim je mukama izdahnuo moj sin, da vide kakav je to bol, cepa srce.. Skoro dve godine plačemo za detetom, pa doživimo da nam kažu da nema krivaca“, užasnut je potreseni otac.

Sagovornik našeg portala navodi da ga boli nepravda za izgubljenim životom sina i što se ništa ne rešava kako bi krivci odgovarali.

„I te njihove kolege što su preživele, zašto ne kažu nešto? Zašto ne kažu istinu? Zar je osam života toliko bezvredno? Nisam dobro. Supruga i ja čuvamo Nenadovu decu dok je snaha na poslu. Gledam ih, ne možemo da im zamenimo oca, rastu siročići bez oca. Mnogo mi je teško, boli me u grudima“, zaključuje Dragan Trivunac.

Sanja Trivunac Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Sanja Trivunac, supruga tragično nastradalog Nenada, navodi da su svi podaci izneti u tekstu na našem portalu o povišenom nivou metana nedeljama pre tragedije, tačni.

„Sve je onako kao što ste napisali. Ja sam čula supruga kada je rekao da se nešto dešava, da se oseća metan i da će nešto da se dogodi. Sve su radnici to znali. Nenad mi je rekao: “Baš je čudna situacija da u smeni silaze po dva inženjera“, znali su oni sve što se dešava“, navodi naša sagovornica.

Kako dodaje, nada se da će ‚pravosudni sistem učiniti nešto da istina bude jedna, onakva kakva je, a ne da je kreiraju ljudi kojima to odgovara‘.

„Sve što imam daću ali ću pravdu potražiti i van granica Srbije, a verujem da će i članovi ostalih ožalošćenih porodica krenuti sa mnom. Ići ću do Strazbura ako treba. Ne može da nema krivca. Oni nam nude pomoć, letovanja, zimovanja ali niko nije stao ispred nas i rekao „žao mi je, izvinite“. Ma ništa, nikakav osećaj kajanja i krivice“, kaže naša sagovornica, pa se priseća:

Rudnik Soko Foto: REUTERS/Antonio Bronic

„Dva dana nakon nesreće bila je održana komemoracija za nastradale. Tu mi je prišao jedan čovek i pričao mi neke bajke, jer verovatno ne zna da sam iz rudničke porodice, pa mi je objašnjavao da je „to rudnik, rizik, da se nikada ne zna šta može da se dogodi“, ali sve vreme je izbegavao da me pogleda u oči. Tek nakon toga sam ja saznala da je to Drago Milinković (direktor rudnika „Soko“), “, kaže Sanja i dodaje:

“Moj suprug je časno i pošteno zarađivao novac, davao je svoj maksimum na poslu, nije nikada imao kaznene poene. Zato je i završio tako”.

Podsetimo, pogibija osam rudara u rudniku „Soko“ u Sokobanji je najveća tragedija još od pada transportnog helikoptera Vojske Srbije Mi-17 iz sastava 890. mešovite helikopterske eskadrile, u kome je stradalo sedam osoba na kilometar od aerodroma „Nikola Tesla“ 2015. godine.

Obe tragedije zavile su veliki broj porodica u crno, a i jedna i druga nesreća zahtevaju odgovore na brojna pitanja – ko je kriv i koje su okolnosti dovele do smrti ljudi.

Prilikom curenja metana u rudniku „Soko“, osmorica radnika treće smene stradala su na licu mesta, dok je njih 20 povređeno.
Stradali su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).

VIDEO: Komemoracija rudarima stradalim u rudniku „Soko“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar