Darko Šarić, satelitski telefon, skaj aplikacija,
Foto: Shutterstock/4 season backpacking/skyecceurope.com/TANJUG /JADRANKA ILIC

Kriminalna grupa Darka Šarića, kome se sudi za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, "pala" je u četvrtak u međunarodnoj akciji zbog niza novih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo. Prema nezvaničnim saznanjima, Šariću su zaplenjeni satelitski telefoni, pomoću kojih je komunicirao sa pripadnicima svoje grupe širom sveta, a presretnuta je i komunikacija preko zaštićene Skaj aplikacije.

Satelitski telefoni se značajno razlikuju od standardnih telefonskih aparata. Oni umesto baznih stanica na zemlji koriste satelite za prenošenje signala, samim tim im je znatno teže ući u trag.

Ukoliko osoba poseduje satelitski telefon putem njega će moći da razgovora samo sa osobom koja ima isti uređaj.

Pročitajte još:

O satelitskim telefonima govorilo se i 90-ih godina u slučaju najpoznatijeg narko-bosa na svetu Pabla Emilia Eskobara. Kako su mediji ranije izveštavali, u kući Eskobara pronađen je čudan uređaj, veličine manjeg TV, sa nesvakidašnjo, antenom.

U pitanju je bio satelitski telefon, koji je tada vredeo desetine hiljada dolara i bio je retkost čak i u državnim agencijama. Kako su mediji prenosili, narko-bos ih je imao 12.

Sem satelitskih telefona, prema dosadašnjim navodima, klan Šarić koristio je i Skaj aplikaciju. Reč je o tajnoj i zaštićenoj aplikaciji. Naime, sa Skaj platforme je skinuta cela komunikacija, i prema nezvaničnim saznanjima, reč je o organizovanju nekih ubistava na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Upravo hapšenje kriminalne grupe Veljka Belivuka skrenulo je pažnju javnosti na korišćenje zaštićenih kanala komunikacije, kojima pribegavaju mahom pripadnici organizovanih kriminalnih grupa. Već prvih dana nakon hapšenja, javnost je imala priliku da sazna sve o aplikaciji „Skaj“ („Sky“).

Veljko Belivuk Velja Nevolja Skaj aplikacija Sky ecc
Foto:Shutterstock/Arhiva

Ovaj kanal za šifrovanu komunikaciju svoj „bum“ je doživeo mnogo pre Belivuka i njegove kriminalne grupe i to nakon što je policija uspela da razbije veliku platformu koja je pružala usluge zaštićene komunikacije. Kako je naš portal pisao, u izveštaju NSA (National Security Agency) navodi se da je platforma brojala oko 60.000 korisnika i da su se na njoj planirale isporuke ilegalne robe poput narkotika, razvijale su se šeme za pranje novca, planovi za livkidacije i slično.

Pročitajte još:

„Skaj“ je jedno od novih njihovih utočišta, a cena za aktivaciju kreće se od 600 do 2.200 evra. Podaci o ovom servisu se mogu pronaći pretragom na uobičajenim pretraživačima, a kako se može saznati, provajderi su mislili na sve, pa će se tako, ukoliko više puta promašite šifru, svi podaci iz telefona obrisati, a postoje i šifre specijalno za prilike kada na brzinu želite da sve iz telefona nestane.

Čak iako ste „Skaj“ pokušali da instalirate na uređaj koji nije bezbedan, aplikacija će vas o tome obavestiti.

Podsetimo, kriminalna grupa Darka Šarića „pala“ je u velikoj međunarodnoj akciji, koju su koordinisali EUROPOL i EUROJUST. Akcija je sprovedena u saradnji sa srpskom, ali i policijama zemalja u regionu.

Policija ispred kuće Darka Šarića Foto: E-Stock_Caslav_Vukojicic

Tokom četvrtka na nekoliko lokacija vršeni su pretresi. Između ostalog, tokom celog dana pretresana je vila Šarića na Senjaku.

BONUS video: Racija specijalnih jedinica u vili Darka Šarića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare