Čika Ljubina ulica, eksplozija, hronika, plinska boca, vatrogasci, policija, uviđaj, uvidjaj
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U prethodnom periodu u Srbiji je došlo do čak nekoliko stravičnih eksplozija plinskih boca u domaćinstvima, koje, po svemu sudeći, predstavljaju opasnost razorne moći. Poslednja u nizu dogodila se jutros u samom centru Beograda, u kojoj je nekoliko osoba povređeno, a najčešći uzrok tragedija je neadekvatno čuvanje plinskih boca.

Prema dosadašnjoj statistici, sve češći uzrok nesreća, usled kojih neretko dolazi i do smrtnih ishoda, jeste eksplozija plinskih boca. Po svemu sudeći, reč je o tempiranim bombama u domaćinstvima, koje u svakom trenutku prete da eksplodiraju, te građani moraju dobro da vode računa o njihovom čuvanju.

Pročitajte još:

Poslednja nesreća u nizu, u kojoj je šest osoba povređeno, dogodila se danas u centru Beograda. Prilikom eksplozije plinske boce u lokalu brze hrane u Čika Ljubinoj ulici dve osobe su teško povređeno, a jedna je prevezena u Urgentni centar na reanimaciju. Proteklih nekoliko meseci sve češće su tragedije usled lošeg skladištenja plinskih boca, tako smo u samo nekoliko meseci imali najmanje deset eksplozija.

Javnost Srbije i dalje se živo seća eksplozije decembra prošle godine, ispred zgrade RTS-a u Beogradu, kada je jedan radnik poginuo, a drugi je povređen. Tom prilikom eksplodirala je plinska boca za autogeno zavarivanje.

Da je držanje plinske boce u domaćinstvu jako rizično ukazao je ranije i stručnjak za eksplozive Branislav Kapetanović. Kapetanović je istakao da razorna moć velike plinske boce može biti ekvivalentna jačini i do 10 kilograma eksploziva.

„Plinska boca je ogromna bomba, što vidite u činjenici da kada ona eksplodira u jednom stanu, dolazi do uništavanja još dva, tri. Ne mogu da tvrdim kolika je tačno jačina eksplozije plinske boce, ali čim je više stanova oštećeno, to bi sigurno moglo da bude pet, šest, do 10 kilograma eksploziva. Znači, ogromna količina eksploziva bi morala da bude da bi takvom snagom, poput plinske boce, izazvala eksploziju“, rekao je Kapetanović ranije i dodao:

Foto:Mahmoud ZAYYAT / AFP / Profimedia

„Uglavnom je reč o lošim priključcima na bocama, usled čega dolazi do toga se negde ispušta plin, a što građani ne primete. Moram da upozorim da, u situacijama kada ispušta plin na boci, dovoljno je čak i paljenje cigarete u stanu samo da varnica izbije i dovode do eksplozije. Jer, plin se širi po celoj kući, ukoliko negde curi. Ipak, postoji mogućnost i da je popustilo crevo na plinskog boci, ali gotovo uvek je reč o lošim priključcima“, dodao je on.

Podsetimo, u proteklih nekoliko meseci bilo je više stravičnih požara usled eksplozija plinskih boca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)