Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Saslušanje Dijane Hrkalović u prostorijama Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), po svemu sudeći, bilo je još samo jedno u nizu pokaznih, kojima vlast pokušava da se opere od grupe Veljka Belivuka. Ispitivanje bez naredbe tužilaštva, napadi koji proteklih nedelja pljušte na račun nekadašnje sekretarke MUP od strane režimskih tabloida, činjenica da nije saslušana o povezanosti sa grupom Belivuka, kao i navodi visokih funkcionera države, koji to što ona nije poligrafski testirana karakterišu sumnjivim, samo je dodatno podrilo sumnju da je njeno ispitivanje imalo jedan cilj - da skrene pažnju javnosti sa sumnje da grupa Velje Nevolje nije mogla da funckioniše bez znanja državnog vrha.

Hapšenje grupe vođe navijača Veljka Belivuka već nedeljama je tema broj 1 u svim medijima. Sa padom ove grupe, podjednaka pažnja počela je da se posvećuje i Hrkalovićevoj, koju su režimski tabloidi označili kao najbližu saradnicu te kriminalne organizacije. Ipak, i pored toga što su napadi od strane tabloida bliskih vlasti, gotovo uvek izrežirani od strane aktuelne vlasti, po svemu sudeći, nadležne službe protiv nekadašnje državne sekretarke nemaju nijedan dokaz.

Pročitajte još:

Portal Nova.rs otkriva pet ključnih činjenica koje ukazuju da je saslušanje Hrkalovićeve, bivše državne sekretarke MUP, poslužilo da ga aktuelna vlast iskoristi u propagadne svrhe, a sve to pod maksimom „nema zaštićenih“.

Saslušana bez naredbe tužilaštva

Ako krenemo redom, ne treba zanemariti da je Hrkalovićeva višesatno ispitivana u prostorijama SBPOK-a, bez da je tužilaštvo uopšte to zatražilo. Hrkalovićeva je saslušana u svojstvu građanina, a kako je njen advokat Nenad Tasić potvrdio ranije za portal Nova.rs, ona nije ispitana po nalogu tužilaštva. Istakao je i da tužilaštvo protiv Dijane ne vodi nikakvu istragu, niti je protiv nje podneta krivična prijava.

Ispitana samo o ugroženosti predsednika

Takođe, ne treba zamenariti činjenicu da je Hrkalovićeva dosad dva puta saslušana u SBPOK-u, u svojstvu građanina. Poslednje u nizu dogodilo se 1. marta ove godine kada je ona, i pored brojnih navoda o povezanosti sa grupom Belivuka, saslušana samo povodom ugroženosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Njen advokat Nenad Tasić potvrdio je ranije da Hrkalovićeva nije pitana o Belivukovoj grupi, iako je režimski tabloidi označavaju kao najbližu saradnicu pomenutog kriminalnog klana.

Možda još veći pokazatelj da je saslušanje bilo farsa jeste činjenica da tužilaštvo ne vodi istragu protiv nje, ali je zato vodi ministar policije Aleksandar Vulin, ali na televiziji.

„Predati su svi dokazi kroz koje je obrazložena njena uloga, kao i uloga svih drugih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji su učestvovali u nelegalnom prisluškivanju predsednika Vučića i članova njegove porodice“, rekao je ministar Vulin za RTS.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Govoriti o istrazi o ovako teškom krivičnom delu, i to na malim ekranima, krajnje je neozbiljno ukoliko je i tužilaštvo paralelno ne vodi.

Poligraf nije dokaz na sudu, ali jeste presuda

Možda još jači dokaz da je saslušanje bivše sekretarke MUP bilo samo pokazno, odnosno da je državnom vrhu poslužilo da skrene pažnju sa bitnih tema, jeste to što Hrkalovićeva nije poligrafski ispitana. Iako su tabloidi preneli da je nekadašnja sekretarka MUP odbila poligraf, portal Nova.rs već je pisao da je ona prihvatila isti, ali da nadležne institucije nisu mogle da ga sprovedu jer je ona bila bolesna.

Ipak, i pored toga što je protiv bivše sekretarke MUP ne vodi istraga, to nije sprečilo predsednika Vučića da u medijima govori kako je „sumnjivo“. Tako je Vučić, uključujući se u sredu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uporedio doskorašnjeg potpredsednika FK Partizan Vladimira Vuletića, koga takođe režimski tabloidi povezuju sa Belivukom grupom, sa Dijanom Hrkalović.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Vuletić ceo dan priča da hoće na poligraf, a onda nije mogao. Isto tako i (Dijana) Hrkalović. Na to možete samo da se osmehnete, a sve je svima jasno“, rekao je Vučić u sredu uveče iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pročitajte još:

Postavlja se pitanje i zašto bi neko, ko se saslušava u svojstvu građanina i bez naredbe tužilaštva, uopšte bilo ispitano na poligrafu.

Napadi od strane tabloida

Hrkalovićeva je poslednjih nedelja izložena konstantnim optužbama od strane medija bliskih vlasti, što je dodatno podrilo sumnju da je reč o režiranim napadima. Opšte je poznato da režimskim tabloidima diriguje sam vrh države, pa se postavlja pitanje da li je Hrkalovićeva aktuelnoj vlasti poslužila kao žrtveno jagnje za činjenicu da funkcionisanje grupe Veljka Belivuka nije moglo da se odvija bez znanja državnog vrha, a kamoli da doživi takav uspon.

Dok, sa jedne strane, tužilaštvo ćuti o tome da li je pod istragom, sa druge, njoj je zbog napada od strane režimskih medija u javnosti već presuđeno.

Žrtveno jagnje u međustranačkim obračunima

Još jedan dokaz u nizu da je privođenje Hrkalovićeve bilo pokazno jeste činjenica da je bivša državna sekretarka MUP svojevremeno bila bliska saradnica ministra odbrane, tada policije, Nebojše Stefanovića. Treća istaći da je srpska javnost proteklih nedelja imala priliku da vidi privođenja, ali i saslušanja, čak nekoliko osoba bliski ministru Stefanoviću.

Foto:Nova S

Ovo je samo podrilo sumnje oko sukoba unutar Srpske napredne stranke (SNS), odnosno dve struje – jedne okupljene oko Stefanovića, druge oko Vučića. Po svemu sudeći, saslušanje Hrkalovićeve, ali i nedavno hapšenje nekadašnjeg zamenika SBPOK Gorana Papića, imalo je cilj da stegne obruč oko Stefanovića.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare