Momčilo Perišić. Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Bivši potpredsednik Vlade Srbije Momčilo Perišić izjavio je danas pred Apelacionim sudom da ne želi da bude oslobođen presude kojom je osuđen na tri godine zatvora zbog odavanja vojne tajne, već da želi da se ta presuda ukine i suđenje ponovi, kako bi se razjasnilo šta se dogodilo.

U februaru je Perišić proglašen krivim jer je u martu 2002. zapisnike sa sastanaka Kolegijuma načelnika Generalštaba predao američkom diplomati Džonu Nejboru, u restoru „Šarić“ na Ibarskoj magistrali, kada su obojica uhapšeni.

Perišić je danas, iznoseći žalbu na presudu, rekao da je u akciji u „Šariću“ učestvovalo 15 pripadnika vojske, ali da niko od njih nije video da je, obučen u trenerku, Nejboru predao dokument na 36 stranica, niti je to zabeležila kamera.

Smetao sam reliktima službi bezbednosti iz režima Slobodana Miloševića, izjavio je Perišić, uz tvrdnju da je njegovo hapšenje vezano za sukob državne i vojne službe bezbednosti i tadašnjeg šefa države Vojislava Koštunice i predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića.

Bio sam jedna od glavnih prepreka za podrivanje i eliminaciju Đinđića, rekao je Perišić.

Uz ocenu da je sud pogrešio kada je iskaz svedoka optužbe Dragana Teleskovića okarakterisao kao iskren, jasan, uverljiv i detaljan, Perišić je izjavio da vojska krije snimak akcije hapšenja, pošto ga nije dostavila sudu, jer bi se pokazalo da nikakva dokumenta nije predao Nejboru.

Presudu je sud zasnovao na sumnjivom iskazu svedoka tužilaštva Teleskovića. Sud je pogrešio kada je tvrdio da sam nameravao da dokumenta predam stranom državljaninu, rekao je Perišić, navodeći da je laž da nije imao pravo na pristup poverljivim dokumentima, pošto je bio na funkcijama potpredsednika Vlade, šefa tima za reformu službi bezbednosti.

Perišićev advokat Novak Lukić je izjavio da je špijunažu lako dokazati kada postoje dokazi, ali da ih u ovom slučaju nema.

Lukić je rekao da jedini dokument u tom postupku za koji je utvrđeno da predstavlja vojnu tajnu ne postoji na disketama pronađenim u Perišićevom kabinetu.

Uz ocenu da je sud pogrešno intepretirao dokaze, Lukić je naveo da je vojska pružila obaveštenje da ne može dostaviti zapisnike sa sedam sednica Kolegijuma načelnika Generalštaba, ali da je, uprkos tome, sud utvrdio da su ti zapisnici autentični.

Veštačenje je povereno komisiji Vojne akademije, mada predstavnik navodno oštećenog ne može da radi veštačenje, rekao je Lukić.

Drugi Perišićev branilac Sead Spahović je izjavio da je njegov klijent imao pravo na javno prvostepeno suđenje, bez isključenja javnosti.

Tužilac tvrdi da je javnost zaineteresovana za ovaj slučaj, ali je tražio zatvoreno suđenje, rekao je Spahović.

Uz ocenu da je sud postupao sa predrasudom prema okrivljenom, koja vodi ka osudi, Spahović je izjavio da tužilaštvo nije tvrdilo da je Perišić nameravao da preda dokumenta, ali da se u presudi govori o toj nameri.

Sud je naveo da je Perišić predao jedan dokument, na osnovu čega zaključuje da je nameravao da preda i ostale koje je posedovao, rekao je Spahović, uz tvrdnju da je time sud preuzeo ulogu tužilaštva.

Pored Perišića, u februaru su na po godinu i po zatvora osuđeni i Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, koji su uložili žalbe na presude.

Žalbu je podnelo i tužilaštvo, jer smatra da su prvostepene kazne suviše blage.

BONUS VIDEO: Julski protesti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar