Nekadašnji načelnik Generalštaba, penzionisani general Momčilo Perišić osuđen je danas na tri godine zatvora zbog špijunaže, odnosno odavanja tajnih podataka američkom obaveštajcu Džonu Nejboru, a on je po izricanju presude za medije izjavio da će nastaviti da se bori za svoju čast.

„Sada se borim, i izboriću se, za odbranu svoje časti i dostojanstva, ali i moje porodice, kao i svih časnih oficira Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije“, rekao je Perišić ispred Specijalnog suda u Beogradu.

Pročitajte još:

Inače, pored Perišića, osuđeni su i Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković na po godinu i po dana zatvora.

Podsetimo, postupak za “špijunsku aferu” pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Slučaj je aktiviran 2004. godine, ali je već naredne prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak  je ponovo aktiviran 2014. godine. Perišić je danas osuđen da se marta 2002. godine sastao sa američkim diplomatom Džonom Dejvidom Nejborom kako bi mu uručio vojne dokumente o učešću Vojske Jugoslavije u ratovima u Hrvatskoj i BiH.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar