Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Shutterstock

Od 10. februara u Beogradu počinje sa radom novi sistem kažnjavanja bahatih vozača, a odnosi se na prekršaj prolaska na crveno svetlo na semaforu kroz raskrsnice ili obeležene pešačke prelaze. Kamere će u rad biti puštane sukcesivno, neke su već počele sa radom, a kazne su paprene - do 40.000 dinara ili zatvor u trajanju do 30 dana, 6 kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom.

Policija je minule nedelje saopštila da od 10. februara počinje novi sistem kažnjavanja na beogradskim saobraćajnicama. Bahatim vozačima pokušaće da stanu na put snimanjem prometnih raskrsnica i pešačkih prelaza, a na meti su bahati vozači koji je prezaju da prođu na crveno svetlo na semaforu. Detekcija prekršaja vršiće se pomoću odgovarajućeg softvera koji će automatski snimati raskrsnice, a video-snimak prekršaja biće odmah sačuvan u sistemu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako da znate da ste kažnjeni?

Kada načinite prekršaj koji će sistem registrovati, vlasniku vozila će biti dostavljen upit, odnosno poziv, da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o osobi koja je u trenutku prekršaja upravljala vozilom.

Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

„Ukoliko vozilom u trenutku činjenja prekršaja nije upravljao vlasnik, dužan je da dostavi pisanu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se na nesporan način može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme činjenja prekršaja“, saopštila je policija.

Softver funkcioniše tako da je automatski podešen i gotovo je nemoguća njegova zloupotreba. Iako crveno svetlo, u zavisnosti od toga koliko je frekventna raskrsnica, traje svega nekoliko minuta, kamere će snimati bez prestanka, a pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan rekao je na RTS da neće evidentirati prolazak na žuto svetlo, već samo na crveno, te da će se taj prekršaj jasno uočiti na snimcima.

Šta ako dva puta za 10 minuta prođete na crveno svetlo?

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Belencan objasnio je da oni vozači koji u roku od 10 minuta prođu dva puta na crveno svetlo na semaforu, mogu biti kažnjeni i za nasilničku vožnju. Uz to, nije zgoreg znati da ukoliko je vozilo prošlo zaustavnu liniju, a nije bilo crveno svetlo, onda to nije prekršaj, ali treba prilagoditi brzinu i voditi računa da ne blokirate saobraćaj na raskrsnici.

Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Novčana kazna, zatvor i kazneni poeni

Prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Gde se nalaze kamere?

Kamere koje će snimati ovaj prekršaj, kako je najavljeno, biće raspoređene na najprometnijim raskrsnicama i saobraćajnicama u Beogradu, na kojima se do sada dogodio veći broj nezgoda, kada su vozači naletali na pešake. Do sada je zvanično saopšteno da će se jedna kamera naći u Francuskoj ulici na Dorćolu i kod Đeram pijace. Mediji su objavili i sledeće lokacije – raskrsnica Bulevara Mihajla Pupina i Miletnija Popovića, na raskrsnici Bulevara despota Stefana i Cvijićeve ulice, kao i na Čukarici, na raskrsnici Trgovačke i Jablaničke ulice.

Sigurno je da ovaj spisak nije konačan, a redakcija portala Nova.rs uputila je pitanja Ministarstvu unutrašnjih poslova o tačnim lokacijama, ali nam do zaključenja ovog teksta odgovori nisu stigli.

Foto: Petar Lazović

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova nalazi se spisak od 630 lokacija na kojima se već nalaze kamere i neke od njih su – raskrsnica kod Narodne skuštine, Takovske ulice i Bulevar kralja Aleksandra, raskrsnica kod zgrade Vlade Srbije i Nemanjine ulice, raskrsnica Brankov most, odnosno ugao Pop Lukine i Brankove, raskrsnica ulica Takovske, 27. marta i Džordža Vašingtona.

Bonus video: Zamenik komandira saobraćajne policije u Novom Pazaru spasio život trogodišnjoj devojčici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare