Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Suđenje Nišliji Jovanu N. (41) protiv koga je pokrenut postupak za izricanje mere bezbednosti obaveznog psihijatrijskog čuvanja i lečenja u zdravstvenoj ustanovi zbog teškog ubistva u pokušaju, danas je odloženo zbog nedolaska veštaka neuropsihijatrijske struke. Lekari iz Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu Marija Panić i Svetlana Pajić Savić trebalo je da danas pred Višim sudom u Nišu daju iskaz o Jovanovoj uračunljivosti s obzirom na to da su se u svojim nalazima izjasnili da boluje od nespecifikovane neorganske psihoze što ga čini nesposobnim za suđenje. Oba veštaka su svoje odsustvo opravdala, pa je sudija Mirko Drašković odložIio glavni pretres za 20. septembar.

Kako tvrdi Više javno tužilaštvo, Jovan je 24. septembra prošle godine u svojoj porodičnoj kući u Knjaževačkoj ulici u neuračunljivom stanju usled duševne bolesti nespecifikovane neorganske psihoze, na podmukao način pokušao da liši života oštećenu S.S. ali delo nije dovršio.

.

„On je ženu sa kojom je bio u emotivnoj vezi pozvao da dođe kod njega da bi videla gde živi. Sačekao je u dvorištu, zajedno su se popeli na drugi sprat da bi joj navodno pokazao raspored prostorija. Zatim je pozvao da uđe u jednu sobu rekavši „ da je iza vrata čeka veliko iznenađenje“. Kada je ona rekla da je red da domaćin prvi uđe, on joj je kazao da ona treba da bude prva, zbog iznenađenja. Kada se uhvatila za kvaku, stavio joj je levu ruku preko čela, a desnom u kojoj je držao kuhinjski nož sa oštricom dugom 16 centimetara, prerezao joj vrat. Žena se istrgla, krenula ka izlazu ali je on povukao ka unutrašnjosti kuće. Uspela je da mu istrgne nož, borili su se oko njega, ona je uspela da ga odgurne i potrčala niz stepenice dozivajući u pomoć. On je vukao nazad da bi je tek u dvorištu pustio, nakon čega je oštećena istrčala na ulicu gde joj je pomoć pružila jedna žena“, navodi se između ostalog u predlogu za izricanje mere bezbednosti.

Kako saznajemo, Jovan se u istrazi branio ćutanjem ali će pred Višim sudom imati priliku da objasni svoje motive za stravičan zločin koji se pukom srećom završio bez žrtava jer je on nakon pokušaja ubistva partnerke i sebi prerezao vrat.

Njegovo saslušanje je bilo planirano za danas ali je i ova dokazna radnja odložena za sledeći glavni pretres, a zbog nedolaska veštaka.

Kako saznajemo, oštećena žena je optužila svog bivšeg partnera da je i pre pokušaja ubistva zlostavljao i proganjao. Navela je da je jednom prilikom izbegla sigurnu smrt kada je hteo da je gurne sa litice, što joj je kasnije i i priznao uz reči da bi ona bila kriva jer bi zbog njenog ubistva otišao u zatvor. Opisala je da je drugom prilikom vozio 200 na sat, da je šutirao, da je prilikom jedne šetnje tako gurnuo da se ozbiljno povredila zbog čega se tada sakrila strahujući da će još gore proći. Proganjao je, prisluškivao i čak tvrdio da je radnik BIA-e. Dalje je objasnila da nikada ranije nije boravila kod njega te da ga je kritičnog dana posetila na njegovo insistiranje ne sluteći da će njegove pretnje da će je ubiti zaista ostvariti.

Tužilaštvo je zatražilo da se Jovanu produži pritvor zbog ozbiljne opasnosti da bi usled duševne bolesti učinio isto ili teže krivično delo jer su u vreme izvršenja dela za koje mu se sudi njegove sposobnosti shvatanja značaja dela i mogućnost upravljanja postupcima bile isključene. Takođe, razlog za produženje pritvora je što je za delo koje je učinio propisana kazna zatvora preko 10 godina te zbog uznemirenja javnosti.

Mera bezbednosti čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi se izriče na neodređeno vreme a o otpuštanju iz zdravstvene ustanove odlučuje sud rešenjem na osnovu mišljenja lekara neuropsihijatra.

Bonus video: Incident u teretani, napadnuta radnica