Foto: Shutterstock

Koordinatorka Multietničke feminističke mreže Danica Jovanović izjavila je da je pandemija korona virusa povećala broj slučajeva nasilja u porodici u Srbiji, što se vidi po broju poziva njihovom SOS telefonu na jezicima nacioonalnih manjina.

„Želimo da pozovemo institucije da učestvuju u našoj kampanji, da nas podrže i budu uz nas u rešavanju ovih problema. Apelujemo da se pred nasiljem na zatvaraju oči, nego da se ono prijavi, procesuira, a žrtve nasilja podrže i kroz poboljšanja u zakonodavnom sistemu i kroz senzibilizaciju institucija“, rekla je Jovanović povodom 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama.

Ona je upozorila da su predstavnice nacionalnih manjina na selu trostruko diskriminisana grupa.

Najavila je da će tokom ovogodišnje kampanje biti predstavljeno istraživanje „Socio-ekonomski status manjinskih žena u kovid pandemiji“, koje je podržala Fondacija za otvoreno društvo.

Konsultantkinja i administratorka u Udruženja Roma Novi Bečej Vesna Ćerimović ocenila je da je iz kruga nasilja jako teško izaći, ali da je ženama koje se odluče da izadju iz nasilja sve mnogo lakše, jer mogu da pruže podršku ženama koje su u nasilju.

„Put izlaska je veoma dug, one prolaze kroz psihološke terapije, pružamo im psihološku i emotivnu podršku, radimo sa njima na prevazilaženju tih trauma i strahova od svega što su preživele. Na kraju sve rezultira time da one mogu biti podrška drugim ženama u istoj neželjenoj situaciji“, kazala je Ćerimović.

Upozorila je i da pojedini mediji često, čak i u dobroj nameri da ukažu na probleme nasilja, čine medvedju uslugu žrtvama anasilja.

„Mediji treba da pronadju adekvatan način izveštavanja i da približe ljudima problem nasilja u porodici. Medijsko insistiranje na pojedinačnim slučajevima u kojima su nakon izlaska žene iz nasilja, deca pripala nasilniku, žene pogrešno upućuje da je to uvek slučaj i umesto da izadju iz nasilja one biraju da u njemu ostanu. Za nasilje nema opravdanja i to mora da bude glavna poruka medija“, kazala je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar