Dragoljub Simonović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Suđenje nekadašnjem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i ostalim okrivljenima, koji su optuženima za paljenje kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića, održano je danas u Drugom osnovnom sudu u Beogradu saslušanjem svedoka.

Na pretresu su saslušani upravnik Okružnog zatvora Zvonko Grulović, kao i advokat Miloš Mitrović, koji je ranije zastupao okrivljenog Vladimira Mihailovića. On je tokom svedočenja istakao da je postupaći tužilac Predrag Milovanović njegovim bivšem branjeniku obećao da će dobiti šest meseci kućnog zatvora u zamenu da prizna krivicu, odnosno da kaže da ga je Simonović angažovao da pronađe osobu i zapali automobil novinaru Jovanoviću.

„Mihailović je priznao da ga je angažao Dragoljub Simonović da zapali automobil Jovanoviću. Zauzvrat mu je Simonović rekao da će da mu žena napreduje u poslu. On je to priznao jer mu je tužilac obećao šest meseci kućnog zatvora i da će posle toga moći da nastavi svoj posao, odnosno da bude policajac“, rekao je Mitrović.

Odbrana optuženih je tada ustala i zatražila da se iz spisa predmeta izuzme iskaz okrivljenog Mihailovića, jer je, kako tvrde, „uzet pod prisilom“ i zatražili su izuzeće tužioca Milovanovića. Pretres je potom odložen kako bi se odlučilo o zahtevu odbrane.

Tužilac Drugog osnovnog suda odbio je zahtev odbrane za izuzeće njegovog zamenika Predraga Milovanovića. Nakon toga su advokati zatražili i izuzeće glavnog tužioca, a odluku o tome doneće sutra Više javno tužilaštvo.

Inače, na današnjem pretresu je svedočio i upravnik CZ-a Zvonko Grulović koji je negirao navode optuženog Igora Novakovića, a koji je tvrdio da je ranije nezakonito izvođen iz zatvora.

„Kada se pogleda matična evidencija vidi se da nije izvođen iz prostorija pritvora Centralnog zatvora“, rekao je Grulović i dodao da se oni ne mogu sada pribaviti jer se čuvaju 30 dana. Inače, tokom suđenja ponovo su dovedeni u pitanje iskazi Novakovića i Mihailovića koji su najpre na saslušanju priznali paljenje kuće i da im je Simonović isto naložio, dok su na suđenju negirali

Podsetimo, u ovom postupku sudi se bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, policajcima iz Grocke Vladimiru Mihailoviću, Igoru Novakoviću i Aleksandru Marinkoviću i postupak je počeo 9. aprila prošle godine. Simonović, koji je optužen da je naručio paljenje kuće novinara, negirao je krivicu za ovo delo. Na suđenjima Mihailović i Novaković su promenili svoje iskaze date u policiji jer su, kako su naveli, “izrečeni pod prisilom Uprave kriminalističke policije”. Mihailović je kazao da je izmislio priznanje da mu je Simonović obećao 1.500 evra da zaplaši novinara, a Novaković je kazao da Simonovića ne poznaje. Za Marinkovićem, koji se sumnjiči da je direktan izvršilac paljenja 12. decembra 2018. godine, raspisana je poternica. Inače, za njim je pre samo nekoliko dana raspisana i međunarodna poternica.

Sa druge strane, još jedna okrivljena, pevačica Bojana Cvetković Šijački, priznala je tužilaštvu da je dovezla Marinkovića do mesta napada i sklopila sporazum o priznanju krivičnog dela. Ona je osuđena na šest meseci kućnog pritvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar