Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Od početka godine zabeleženo je više od 10.000 požara širom Srbije, a neki od njih će ostaće upamćeni po velikom broju žrtava, ali i materijalnoj šteti koja je napravljena. Poslednji u nizu požara dogodio se danas u zgradi na Dorćolu centru Beograda, u kojoj je teško povređena tinejdžerka od 15 godina. Ipak, tragedija koje se javnost u Srbiji i dalje živo sreća jeste požar u čuvenoj "televizorki" marta ove godine, u kome je nastradalo čak sedam osoba.

Prema zvaničnim podacima, od početka godine više od 5.000 požara registrovano je u stambenim i drugim građevinskim objektima, a samo u proteklih pet dana na teritoriji Srbije izbilo je čak pet vatrenih stihija.

Pročitajte još...

Najpre je prošle nedelje u Novom Sadu izbio požar u pomoćnom objektu u kome je živeo beskućnik, da bi potom u Kruševcu izgoreo čovek koji se grejao na sveću. Samo dan kasnije izbio je i veliki požar u Baču u kome je evakuisano 20 porodica, koje su ostale bez krova nad glaom. Požar je bio strahovit i progutao je gotovo ceo objekat u kome je živelo 20 porodica, među kojima je bilo i dece. Na sreću, svi su evakuisani na vreme i sprečena je veća tragedija.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Kako ovaj mesec nije prošao bez veliki tragedija, u požaru koji se dogodio prilikom eksplozije u stanu u zgradi na Belim vodama na Čukarici povređeno je čak 11 osoba, među kojima je i dvoje dece.

Na sreću, devojke, u čijem je stanu došlo do eksplozije, na vreme su uspele da se spasu i evakuišu. Iako se najpre sumnjalo da je do požara došlo usled eksplozije bojlera, naknadno je sumnja pala na plinsku bocu.

Ipak, tragedija koje se i dalje javnost u Srbiji živo sreće jeste požar koji je izbio marta ove godine u višespratnici u Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beogradu, odnosno zgradi poznatijom pod nadimkom „televizorka“. U požaru je stradalo sedam osoba, a vatrena stihija izbila je na sedmom spratu zgrade, nakon čega se proširila sve do desetog.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vatra je butala sve pred sobom, nekoliko stanova sravnila sa zemljom, a ovaj požar u crno je zavio čak četiri porodice.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U protekli deset meseci u Srbiji se dogodilo čak nekoliko stavičnih požara, a neretko ih je izazvao ljudski faktor.

Još jedan stravični požar izbio je krajem septembra na 11. spratu zgrade na uglu Bulevara Arsenija Čarnojevića i Narodnih heroja, na Novom Beogradu. Na sreću, u vatrenoj stihiji nije bilo povređenih, a evakuisano je više od 140 ljudi.

Požar je izbio u stanu porodice koja se u tom trenutku nalazila na Kalemegdanu sa decom, a sumnja se da je vatrenu stihiju izazvala eksplozija plinske boce.

Istog meseca došlo je do još jedne tragedije, kada su u požaru u porodičnoj kući u Inđiji nastradali supružnici Božidar (55) i Ivana (41) Dimitrijević. Vatrogasci su po dolasku na teren mogli samo da konstatuju smrt supružnika.

Ni leto nije proteklo bez vatrenih stihija, a u požaru koji je izbio u julu ove godine u fabrici „Koteks Viscofan“ u Novom Sadu poginule su dve osobe. Požar je izbio u pogonu za proizvodnju, a u intervenciji je učestvovalo 20 vatrogasaca sa osam vozila.

Pročitajte još...

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar