Foto: Shutterstock

Organizovana kriminalna grupa na čijem čelu je, kako se sumnja, osuđivani narko-bos Darko Šarić, pošiljke kokaina iz Južne Amerike švercovali su u Evropu najčešće preko tri luke - u Grčkoj, Belgiji i Hrvatskoj.

Akcijom međunarodnih organizacija EUROPOL i EUROJUST u Srbiji i Hrvatskoj, ali i drugim zemljama, otkriveno da je da je Pljevljak Darko Šarić, uprkos tome što se nalazio u pritvorskoj jedinici Specijalno suda u Beograd, verovatno najstrože čuvanoj u državi, i dalje upravljao klanom čija je glavna „delatnost“ bila šverc skupocenog „belog praha“ iz Južne Amerike u Evropu.

Između ostalog, Šarić je osumnjičen da je, posredstvom svog klana, kako se sumnja, organizovao i naložio ubistvo Milana Milovca Cigle u Ekvadoru, kriminalca koji je bio viđen za njegovog naslednika.

Foto: Nova.rs

Da Šarićeva kriminalna imperija i dalje radi punom parom nikome nije ni padalo na pamet, posebno imajući u vidu da je nedavno iz pritvorske jedinice pušten u kućni pritvor, sve do 14. aprila kada su specijalci upali u Šarićevu vilu. Tada po prvi put saznajemo i da je u ubistvo Cigle u Ekvadoru umešan upravo on, ali i da je čitava grupa bila praćena od oktobra 2020. godine, pa sve do privođenja. Hrvatski Jutarnji list objavio je da je praćen Petar Ćosić zvani Šarac, čija je uloga bila organizacija šverca brodovima, u kontejnerima sa bananama, bio na merama policije.

Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Istražitelji su, kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage u Hrvatskoj, zahvaljujući dugom i temeljnom operativnom radu, došli do dokaza o tome kako je grupa iz Ekvadora i Kolumbije, preko luka Antverpen u Belgiji, Pirej u Grčkoj i Ploče u Hrvatskoj, prošvercovala najmanje tonu i po „belog praha“. Upravo ove luke nalaze se na geografski odličnim položajima za brodove u kojima je mahom švercovan kokain. Tako je, recimo, luka Antverpen u Belgiji, jedna od najprometnijih kada je u pitanju kontejnerski brodski saobraćaj i druga najveća u Evropi, te nije ni čudo da je klan odabrao upravo nju.

Pirej, luka
Foto: EPA-EFE/PANTELIS SAITAS

Prema ranijem izveštaju agencije AFP, generalni direktor luke Antverpen Kristijan Vanderveren prokomentarisao je za nacionalnu radioteleviziju VRT da „belgijska carina trenutno može da kontroliše samo jedan do dva procenta od ukupno miliona kontejnera koji stižu u ovu flamansku luku“, a u izveštajima međunarodnih organizacija koje se bave monitoringom droge, navodi se da zaposleni u toj luci mogu zaraditi između 25.000 i 75.000 evra ukoliko omogući da teret bude bezbedno raspakovan.

Darko Šarić kombo
Darko Šarić

Podsetimo, Darko Šarić je uhapšen zajedno sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem, huliganom Urošem Mišićem, kao i sa dva pripadnika obezbeđenja, u okviru velike međunarodne akcije koordinirane od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a. Pored toga, Tužilaštvo za organizovani kriminal raspisalo je poternicu za još šest osoba, od kojih je jedna uhapšena u međuvremenu u Crnoj Gori. Reč je o policajcu Daliboru Stojanoviću, odranije poznatom po nasilničkom ponašanju, dok se osumnjičeni Aleksandar Bošković sam predao policiji.

Utvrđeno je da je Šarićeva grupa koristila zaštićenu Skaj komunikaciju, ali i satelitske telefone kojima je teško ući u trag. Upravo zahvaljujući presretnutim porukama na Skaju policija je uspela da otkrije na koji način je funkcionisala grupa.

Bonus video: Uspon Šarića: Od kradljivca kobasica do narko-bosa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare