Foto: Slađana Đermanović/Nova.rs, Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon saznanja da srpske vozače na auto-putevima snimaju nove kamere, te da će beležiti svako prekoračenje brzine, portal Nova.rs izdvaja ključna čvorišta na putevima, na kojima se često stvaraju zastoji, kako zbog saobraćajnih nezgoda, tako i zbog drugih okolnosti.

U cilju prevencije saobraćajnih udesa ključni su poštovanje propisa, znakova ali i prilagođena brzina vožnje. Međutim, postoje određene deonice puteva u Srbiji koje važe za najkritičnije i najopasnije tačke i na kojima bi vozači trebalo da uključe sva čula.

PROČITAJTE JOŠ:

Crnom tačkom se obeležava deo puta na kojem se često dešavaju saobraćajne nesreće u dužem vremenskom periodu, i to one sa povređenima i poginulima. Razlozi zašto se na određenim mestima češće događaju udesi su brojni – od prevelike brzine, uskog puta, velikog broja nepreglednih krivina pa sve do lošeg stanja kolovoza.

1. Deonica puta Šabac-Loznica

Na deonici puta Šabac-Loznica posebno je kritičan letnji period budući na činjenicu da je tada najviše traktora na ovom delu puta. Osim što vozači često ulaze u nepropisna i rizična preticanja traktora, dodatku opasnost predstaclja i materijal koji prevoze traktori i koji često završi na putu. Tako se često na ovoj deonici puta mogu videti zemlja, pesak ili sasušena trava koji mogu dovesti do proklizavanja točkova putničkih vozila.

Pored traktora, opasnost na ovoj deonici predstavljaju i takozvane „lakat krivine“ kojih na putu od Šapca do Loznice ima u većem broju.

2. Ibarska magistrala – Rudnik, Mrčajevci

Naravno, na prvom mestu među najopasnijim deonicama nalazi se Ibarska magistrala. Decenijama je Ibarska magistrala bila šampion po broju crnih tačaka, pa je ovaj magistralni put često u javnosti opisivan kao najopasniji u Srbiji.

Pored toga što je put na ovom delu jako lošeg kvaliteta, Ibarska magistrala je najopasnija i zbog toga što sve vreme prolazi kroz naseljena mesta. Dodatni problem stvaraju i samo dve kolovozne trake kao i česta putovanja kamiona i drugih teretnih vozila duž ove deonice.

Glavni uzroci nesreća su nepropisna preticanja i prekoračenje dozvoljene brzine. Deo put od Rudnika ka Gornjem Milanovcu svakako je najopasniji, pored njega tu je i deo od Čačka prema Kraljevu posebno u visini sela Mrčajevci, kao i na putu od Kraljeva ka Novom Pazaru, poznatom po nazivu Dolina jorgovana.

Međutim, izgradnjom auto-puta do Čačka situacija se na ovoj deonici dosta popravila, saobraćaj je rasterećen, pa se sada najviše crnih tačaka nalazi na području Beograda.

Cacak ibarska magistrala
Ibarska magistrala Foto:Miloš Lukić

3. Put Beograd – Zrenjanin

Još jedna od poznatih crni tački na srpskim putevima je i čuveni „Zrenjaninac“, odnosno magistralni put od Beograda ka Zrenjaninu, pored kog je proteklih godina niklo mnogo stambenih zgrada a samim tim je povećana i frekvencija saobaćaja, posebno u delovima na ulazu u Beograd, tačnije u naseljima beogradske opštine Palilula. Budući na činjenicu da je taj put u relativno dobrom stanju, na listi „crnih tačaka“ našao se zbog bahatih vozača koji predstavljaju najveću opasnost po učesnike u saobraćaju.

Jedna od najcrnjih od crnih tačaka na ovoj relacija je raskrsnica gde je uključenje iz pravca Ovče i pravca Borče, gde se u protklih nekoliko godina dogodilo nekoliko teških saobraćajnih nesreća, iako postoji i isemafor. Uzrok je uglavnom neprilagođena brzina, neopreznost vozača i nepoštovanje prvenstva prolaza.

Semafor, zeleno svetlo
Semafor žuto svetlo Foto:Shutterstock

Pored bahatih vozača, problem predstavljaju i teretna vozila kojih na ovom delu puta ima dosta.

Pored „zrenjaninca“, opasne deonice su Zrenjanin – Srpska Crnja, do Kleka, kao i Bečej – Temerin i Bačko Gradište.

4. Kanjon Lima

PROČITAJTE JOŠ:

Kao što je već pomenuto, tokom letnjih meseci saobraćaj je izuzetno povećan na deonicama koje vode na more. Deonica puta na granici Srbije i Crne Gore, između Prijepolja i Bijelog polja jedna je od najopasnijih na putu, a prometna je pogotovo u letnjem periodu. Osim što je put iz godine u godinu u sve lošijem stanju, često se dešava da zbog klizišta dolazi do pucanja kolovoza te je nemoguće postići popravku svih oštećenja. Lakat krivine, suženja kolovoza, dve kolovozne trake najveća su opasnost na ovoj deonici, a svake godine se upravo tu beleži najveći broj saobraćajnih nesreća.

5. Đerdapska magistrala

Jedan od najlepših puteva u zemlji takođe je i crna tačka gotovo čitavom svojom dužinom. Deonica koja prolazi tik uz obalu Dunava od Golubca prema Kladovu u izrazito je lošem stanju. Veliki broj tunela, krivina, suženja, dodatno otežavaju vožnju, a već s prvom kišom kolovoz na ovoj deonici ponaša se kao led. Neophodno je pratiti svu saobraćajnu signalizaciju i upozorenja na putu kako ne bi došlo do bilo kakvih nesreća.

6. Auto-put Beograd-Niš i Beograd-Subotica

Uprkos činjenici da su najboljeg kvaliteta, auto-putevi najčešće nose najveću opasnost od nesreća. Crna tačka u blizini prestonice je na auto-putu Beograd-Niš, tačnije na zloglasnom Begaljičkom brdu. Iako ne deluje toliko opasno, silazna putanja i blaga krivina je prava zamka za neiskusne vozače koji često gube kontrolu i naleću na vozila ispred sebe.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Pored toga, na sledećim deonicama beleži se najviše nesreća:

Beograd – Subotica – deonica puta Feketić do petlje Bačka Topola i Beška do petlje Inđija; Beograd – Šid – deonica od naplatne rampe Šimanovci do petlje Pećinci; Auto-put Beograd – Niš, od petlje Vodanj do petlje Velika Plana; Petlja Batočina do petlje Jagodina, a zatim petlja Ćuprija do petlje Paraćin.

BONUS VIDEO: Nesreća u Aleksincu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare