Skupština Srbije Foto:FoNet/Ana Paunković

Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojio je listu od osam kandidata za prvi izbor članova Visokog saveta tužilaštva, koju će predložiti Skupštini, koja treba da izabere četiri istaknuta pravnika.

Predsednik Odbora Vladimir Đukanović rekao je da je na prošloj sednici izabrano sedam kandidata, a da je večeras sa 11 glasova podržana i kandidatura Dušana Puriću, zaposlenog u Koridorima Srbije.

Poznajem ga, zajedno smo studirali i on je paralelno studirao dva fakulteta, Pravni i Fakultet političkih nauka, po deset ispita je davao u roku i on je odličan kandidat, rekao je Đukanović.

Za prvi izbor članova Visokog saveta tužilaštva koje bira Skupština Srbije izabrano je osam kandidata: Miroslav Đorđević iz Beograda, Dušan Purić iz Beograda, Predrag Ćetković iz Novog Sada, Vesna Luković iz Novog Pazara, Vladimir Simić iz Beograda, Nenad Tešić iz Novog Beograda, Jelena Glušica iz Beograda i Bojan Petrović iz Beograda.

Odbor je doneo i odluku da 1. aprila u 10 sati bude organizovano javno slušanje, na kojem će se predstaviti utvrđeni kandidata za prvi izbor članova Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva u Domu Narodne skupštine.

Kandidati za Visoki savet sudstva

Članica Visokog saveta sudstva Snežana Bjelogrlić izjavila je večeras da to telo u skladu sa zakonom obavlja svoje nadležnosti do konstituisanja novog Saveta, pa je u skladu sa tim predložilo kandidate za predsednike Višeg suda u Vranju i predsednika Osnovnog suda u Prokuplju.

Bjelogrlić je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, tako odgovorila na primedbe člana Odbora Vladimira Gajića da u završnici konstituisanja VSS predlaganje predsednika sudova predstavlja vrstu pravnog nasilja.

Ona je objasnila da član pet Ustavnog zakona predviđa da VSS obavlja svoje nadležnosti do konstituisanja novog Saveta.

Bjelogrlić je ukratko predstavila biografije Milene Stojević, koja je kandidat za predsednicu Višeg suda u Vranju, Tomislava Trajkovića, koji je kandidat za predsednika Osnovnog suda u Prokuplju.

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojio je odluku kojom će predložiti plenumu da podrži predlog koji je podneo VSS.

Odbor je večeras razmatrao i predlog sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, a radi se o konkursu iz decembra 2021. godine.

Reč je o malim sudovima koji kada ostanu sa dvoje sudija otežano rade, objasnila je Bjelogrlić i naglasila da se radi o 35 sudija.

Radi se o osnovnim i prekršajnim sudovima u Aleksincu, Vranju, Despotovcu, Kruševcu, Loznici, Mladenovcu, Nišu, Pirotu, Pančevu, Rumi, Subotici, Zrenjanicu, Raški, Priboju, Beogradu i Sremskoj Mitrovici.

***

BONUS VIDEO: Da li je divlja gradnja na udaru Tužilaštva?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar