Ranko Perenic i Djuro Slavuj
Ranko Perenić i Đuro Slavuj Foto:N1

Novinari su u subotu obeležili 23 godine od nekažnjene otmice Đure Slavuja i Ranka Perenića, članova novinarske ekipe Radio Prištine, kod Velike Hoče u opštini Orahovac.

„Ovo nije naša priča, ovo nije priča porodica, već pravde i slobode, ovo je priča koja svaki put ponavlja – tražimo ih i nećemo odustati od te slobode i te pravde“, poručio je predsednik Udruženja novinara Srbije, Živojin Rakočević, sa mesta gde su pre 23 godine poslednji put viđeni Slavuj i Perenić, piše Kossev.

Medijski radnici su i ovu godišnjicu obeležili odlaskom do tog mesta i ispred spomen ploče sa natpisom na albanskom i srpskom – „Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari. Tražimo ih“, poručili da nikada neće odustati od svojih zahteva za rasvetljavanjem sudbine svih nestalih novinara tokom ratnih dešavanja.

Jelena Petković, koja je i istraživala slučajeva ubijenih i nestalih novinara, kazala je danas iz Orahovca da su medijski radnici uradili sve što je bilo u njihovoj moći.

„Apelovali smo, pozivali, uradili smo istraživanje, došli do informacija koje su bile u našem domenu, pokušali na taj način da animiramo i nadležne i naše kolege, pozivali na solidarnost“, kazala je.

Međutim, kako dodaje, ostali su nemi oni koji stvarno mogu da pomognu da se slučajevi nestanka i ubistva novinara rasvetle.

„Na taj način oni su pokazali koliko je zapravo njima stalo do bezbednosti novina, da se rasvetle slučajevi i porodice dobiju pravdu“, zaključila je Petković.

Bonus video: Desetominutne ovacije za „Tomu“ na Sarajevo film festivalu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar