Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Analiza bivšeg policajca Vladimira Savića koju je objavio u prošli utorak, nakon što su mirne i spontane demonstracije pretvorile u nasilne, privukla je veliku pažnju srpske javnosti, jer je, iz ugla policajca detaljno opisao šta se dogodilo. Savić je tom prilikom u svojoj analizi naveo da su značajnu ulogu među nasilnicima imali agenti OPA koji su se mešali kako on tvrdi sa građanima u masi i podizali tenziju, a onda napali svoje kolege u uniformi. Ovo je bio više nego dovoljan povod da se ispriča priča ko je zapravo OPA, kako je formirana i zašta ona služi u redovima policije.

„OPA (odeljenje za posebne akcije MUP-a) je dosta zatvorena jednica, malo je informacija iznošeno u javnost. Sam način njihovog rada i postupanja je zatvoren. To je jednica od 30 do 40 pripadnika. Znači oni su jedan totalno zatvoreni sistem. Sam način njihovog rada i za šta su sve angažovani može se samo predpostavljati. Reći ću vam samo da je u OPA-i radio i policajac Milan Dumanović koji je zajedno sa kolegom iz te jedinice Mladenom Trbovićem hapšen zbog afere „Potočari“, kazao je Savić.

Dumanović i Trbović su, podsetimo, na kraju završili na sudu zbog odavanja državne tajne, jer su u medijima govorili o detaljima nezakonite policijske akcije iz jula 2015. godine, kada je prilikom posete komemorativnom skupu u Srebrenici, tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić kamenovan.

Na pitanje ko je formirao OPA jednicu i koje godine, Savić nastavlja priču:

Foto: Facebook/Vladimir Savić

„OPA -u je formirala Dijana Hrkalović 2013. na 2014. Prva zvanična akcija gde se OPA pojavljuje su bili Potočari. Oni su 2014. izdvojeni iz jednice SBPOK (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala) i fomrirani su kao posebno odeljenje pod imenom Odeljenje za posebne akcije (OPA). OPA ima širok spektar rada od opservacija, tajnog snimanja, praćenja, dokumentovanja. To je maltene služba u službi i njihov metod rada je sličan nekadašnjem SDB koji je postojao u vreme Slobodana Miloševića“, dodaje Savić i nastavlja:

„Oni su u okviru MUP-a firma u firmi, tako možemo reći. Oni su paralelna BIA, znači mogu da rade sve što i BIA i to je služba unutar MUP-a, koja održava veze sa licima iz krimogene sredine što je moguće i videti posle svih ovih protesta . Vi imate agente koji su u jednom momentu huligani koji pale masu, onog momenta kada postignu cilj, tada više nisu huligani već policajci“.

Pročitajte još:

Savić kaže da se jasno na snimcima vide kako uniformisanim policajcima prilikom intervencija u pomoć priskaču osobe u civilu.

“ To su agenti OPA – u farmerkama, šuškavcima, sa fantomkama, a jedino na osnovu čega možete da ih zvanično povežete sa MUP jesu policijske palice. Mogli se da vidite snimak u direktnom prenosu  na televiziji N1, intervencija na uglu Resavske i Bulevara kralja Aleksandra gde agenti OPA tuku jednog građanina sa palicom. Palicu na otvorenom mestu mogu da koriste isključivo službenici policije, znači uniformisani sastav. Jasno se zna šta radi operativa, ali ovo je jedan opšti haos gde se ne zna ko više šta radi“, dodaje naš sagovornik.

Na pitanje Nove.rs kakva je uloga agenata OPA u aktulenim protestima, Savić odgovara da je to upravo izazivanje nereda.

Foto: Facebook/Vladimir Savic

„Njima je to definitivno uspelo. Oni su bili tu da naprave haos, da povedu masu da bi jednostovano aktuelna vlast prikazala eto kako se ponaša narod i opozcija jer je cilj svaliti krivicu na opozicionu strukturu za ova dešavanja. Grupa koja svesno izaziva incidente, namerno izaziva incidente, a ne dobija batine, a privode se ljudi koji su izašli na protest“, tvrdi Savić.

Prema njegovim rečima, na protestima je najveći broj pripadnika Žandarmerije bio u civilu, i da im je zadatak bio pruže pomoć kolegama iz Uprave kriminalističke policije i Odeljenja za javni red i mir.

„Normalno je da imate deo policijskih snaga koje ubacujete u civilni sektor. Kad su u pitanju veći protesti, deo policijskih službenika se uvek angažuje i u civilu. U vremenu dok sam ja bio aktivan, takve stvari je radilo Odeljenje za javni red i mir, a od 2012. godine i pripadnici SAJ, Žandarmerije, OPA i naravno BIA“, kaže naš sagovornik.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na kraju, Savić zaključuje da je glavni cilj OPA bio se mirne i spontane demonstracije pretvore u nasilje što vlastima daje legitimitet da se definitvno obračuna sa opozicijom.

„Mi već tri godine protestujemo, to njih jako iritira. Nismo im do sada davali povoda, pa nismu morali nešto da intervenišu. Sada imaju odličan povod.“